ГоловнаСвіт

Болгарія має намір відновити антимонопольне розслідування проти "Газпрому"

Ідеться про порушення зобов'язання щодо коригування цін на газ відповідно до середньоринкових цін у ЄС.

Болгарія має намір відновити антимонопольне розслідування проти "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Болгарський державний постачальник газу Bulgargaz має намір просити Єврокомісію відновити антимонопольне розслідування проти російського газового монополіста "Газпром" через невиконання ним однієї зі своїх ключових обіцянок.

Про це повідомило видання EURACTIV з посиланням на джерела в Софії.

Йдеться про порушення "Газпромом" зобов'язання щодо коригування цін на газ відповідно до середньоринкових цін у ЄС, що дозволило Єврокомісії закрити справу в травні 2018 року.

Розслідування стосувалося передбачуваного зловживання "Газпромом" своїм домінуючим становищем на газових ринках у Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Угорщині та Словаччині та тривало сім років. Воно завершилося без штрафу, але з умовою того, що "Газпром" повинен був знизити ціни і припинити перешкоджати доступу конкуренції на східноєвропейський ринок.

Хід справи визначив ринкові ціни на континентальні хаби, а також середні прикордонні ціни на газ для Німеччини, Франції та Італії. Видання зазначає, що ціна російського газу не турбувала Болгарію до кінця 2018 року, а проблеми виникли з початку 2019 року, коли ціни на хабах знизилися.

Єврокомісія опублікувала офіційні дані про ціни в третьому кварталі 2019 року, в яких ідеться про те, що сім з восьми країн, які потрапили під антимонопольне розслідування, вже отримали зниження цін, окрім Болгарії. Тому Bulgargaz вирішив звернутися по підтримку до Єврокомісії.

У "Нафтогазі України" прокоментували рішення Болгарії, нагадавши, що в 2018 році розслідування було припинено.

"Коли два роки тому "Газпром" у властивій йому манері котика зі "Шрека" зробив жалісний вигляд і пообіцяв Єврокомісії працювати на ринкових умовах, свято дотримуючись усіх європейських цінностей, як-от конкуренція, відкритість, - Єврокомісія припинила антимонопольне розслідування в травні 2018 року. Тоді "Газпром" звинувачували в зловживанні та домінуванні на ринках Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Угорщини та Словаччини ... Але минуло зовсім небагато часу, а джерела в Софії повідомляють, що державна газопостачальна компанія Bulgargaz готує запит про відновлення розслідування ... Чорного котика не відмити?" - йдеться в повідомленні компанії у фейсбуці.

Нагадаємо, Єврокомісія в 2012 році ініціювала розслідування про потенційне порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства ЄС, за підсумками якого в квітні 2015 року ЄК висунула офіційне повідомлення про претензії (Statement of Objections).

ЄК назвала три можливі антиконкурентні практики, в яких підозрюють російську компанію: "Газпром", можливо, поділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів, можливо, перешкоджав диверсифікації поставок газу, а також міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив'язуючи ціни на газ до цін нафти".

28 вересня 2015 року "Газпром" направив на адресу ЄК письмову відповідь, в якій не визнав себе винним за жодним з пунктів, але, за твердженням ЄК, зобов'язався прибрати в контрактах усі бар'єри, що перешкоджають вільному перетоку газу на ринках Центральної і Східної Європи.

У середині березня 2017 року ЄК повідомила, що її влаштовують зобов'язання "Газпрому", а в травні 2018 року - винесла рішення в антимонопольній справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram