ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував спрямувати отримані від "Газпрому" $2,9 млрд на дороги і медицину

Один з планів - побудувати понад 200 приймальних відділень медичної допомоги.

Зеленський запропонував спрямувати отримані від "Газпрому" $2,9 млрд на дороги і медицину
Фото: зеленский

Президент Володимир Зеленський запропонував скерувати отримані "Нафтогазом" від "Газпрому" $2,9 млрд у рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу на реалізацію інфраструктурних проєктів і розвиток медицини.

Про це повідомляє пресслужба голови держави.

"Ми плануємо додатково спрямувати кошти на будівництво доріг - це наш інфраструктурний пріоритет, на інші інфраструктурні проєкти, на медичну сферу і енергоощадність. Один із планів - побудувати понад 200 приймальних відділень медичної допомоги по всій Україні", - зазначив він на нараді з представниками Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь "Нафтогазу" щодо більшості важливих питань у спорі з "Газпромом".

Суд підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що "Газпром" повинен сплатити "Нафтогазу" близько 2,56 млрд дол. з урахуванням остаточного розрахунку за газ, постаченого у 2014 і 2015 роках.

Першу частину компенсації - 2,1 млрд доларів з присуджених 4,63 млрд дол. (45%) - "Нафтогаз" отримав у вигляді газу, який поставили 2014 року.

20 грудня в Мінську Україна і РФ підписали міжурядовий протокол, який передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмову сторін від наявних позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд, і підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 рр. - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на 10 років. При цьому "Нафтогаз" візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу ОГТСУ.

Помічник президента України Андрій Єрмак також повідомив, що на переговорах 20 грудня російська сторона погодилася виплатити Україні $3 млрд боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Він також зазначив, що виплата боргу відбудеться грошима. Раніше також обговорювали варіанти погашення боргу газом, а також активами "Газпрому", які арештували на вимогу "Нафтогазу" в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram