ГоловнаСвіт

Глава МВС Лівії звинуватив Росію в прагненні привести до влади прихильників Каддафі

"Куди приходить Вагнер, там відбувається руйнування".

Глава МВС Лівії звинуватив Росію в прагненні привести до влади прихильників Каддафі
Фото: EPA\UPG

Глава МВД Лівії Фатхі Алі Башага звинуватив Росію в розпалюванні конфлікту у своїй країні та закликав США допомогти в його вирішенні.

З такою заявою міністр офіційно визнаного лівійського уряду національної згоди виступив у ході бесіди з агентством Bloomberg, передає DW.

"Росіяни втрутилися, щоб підлити олії у вогонь і швидше посилити кризу, ніж знайти рішення", - сказав Башага напередодні ділового візиту до Вашингтона.

Глава МВС звинуватив Москву в прагненні привести до влади в Лівії прихильників убитого 2011 року диктатора Муамара Кадаффі, а також посилити свій вплив у Африці та на південному фланзі Європи. Доказом цього є відправлення до Лівії бійців ПВК Вагнера, заявив міністр. Він зазначив, що Москва відправляла їх і раніше в Сирію та країни Центральної Африки і "куди приходить Вагнер, там відбувається руйнування".

Лівія закликає США "відіграти ефективну роль" і співпрацювати з офіційно визнаним урядом в Тріполі, щоб "відновити стабільність і безпеку" в країні. Лівія своєю чергою готова до "повноцінного співробітництва" як з Вашингтоном, так і з ООН. США є "сильним партнером у боротьбі з колишнім режимом" і в них є зобов'язання щодо Лівії, моральне і правове, вважає міністр.

5 листопада газета The New York Times із посиланням на лівійські джерела повідомила, що за останні шість тижнів в Лівію прибули приблизно 200 російських найманців , що, за висловом журналістів, "є частиною широкої кампанії Кремля щодо відновлення свого впливу на Близькому Сході та в Африці" .

У вересні 2019 року група Conflict Intelligence Team також повідомила про докази участі ПВК Вагнера у війні в Лівії. Після повалення режиму Каддафі та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями й політичними силами. У червні 2014 року перемогу на парламентських виборах здобуло антиісламістське об'єднання націоналістів і лібералів, яке підтримував генерал Халіфа Хафтар. Ісламісти, що програли, відмовилися визнавати результати голосування. Виниклий між сторонами конфлікт переріс у громадянську війну, яка триває досі. Обраний парламент був змушений переміститися з Тріполі в Тобрук на сході країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram