ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови скасував свої рішення, що спричинили політичну кризу

КС скасував чотири рішення.

Конституційний суд Молдови скасував свої рішення, що спричинили політичну кризу
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови скасував свої рішення, які були ухвалені 7-9 червня і стали приводом для гострої політичної кризи в країні. Про це повідомляє NewsMaker.

Мова про чотири рішення від 7 і 8 червня щодо необхідності розпустити парламент і визнання рішень парламентської більшості нелегітимними, а також про два висновки КС, ухвалені 9 червня, що стосуються "відключення" президента і тимчасового виконання його обов'язків екс-прем'єром Павлом Філіпом.

Як випливає з документа, опублікованого на сайті суду, підставою для скасування рішень слугувала "фактична ситуація в республіці", зокрема, оголошення про передавання влади уряду прем'єр-міністра Майї Санду і коаліції, сформованій у парламенті, пише Німецька хвиля.

Парламент на чолі з Зінаїдою Гречаною, призначеною головою 8 червня, отримує статус конституційного, як і ухвалені ним нормативні акти, а також акти, ухвалені урядом на чолі з Санду.

Напередодні уряд Демократичної партії в Молдові пішов у відставку. Партія олігарха Влада Плахотнюка поступилася владою коаліції, що складається з проєвропейських і прокремлівських сил. Увечері 14 червня політики і бізнесмени, пов'язані з ДПМ, на приватних літаках покинули країну.

У Молдові протягом майже тижня діяло двовладдя. Євросоюз, США і РФ підтримали альянс проєвропейського блоку ACUM і соціалістів, очолюваних проросійсько орієнтованим президентом країни Ігорем Додоном. Плахотнюк, якого через його фінансові дії розшукує Росія, цей альянс не визнав, наполягаючи на тому, що у владі повинна залишитися його партія. Однак цю думку не підтримало міжнародне співтовариство. За даними молдавських ЗМІ, рішення відмовитися від претензій на владу було ухвалено після візиту представників ДПМ у посольство США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram