ГоловнаСвіт

Радбез ООН закликав припинити бої біля столиці Лівії

Війська самопроголошеної "Лівійської національної армії" 4 квітня почали наступ на Триполі.

Радбез ООН закликав припинити бої біля столиці Лівії
Фото: пресс-служба президента

У зв'язку із захопленням аеропорту біля столиці Лівії Триполі Рада Безпеки ООН закликала війська самопроголошеної "Лівійської національної армії" генерала Халіфи Хафтара припинити "всі військові пересування". Про це постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойсген заявив після закритого засідання Радбезу в Нью-Йорку в п'ятницю, 5 квітня, повідомляє DW.

Голови МЗС країн групи G7 також висловилися за припинення боїв у Лівії. Цей конфлікт не має військового розв'язку, наголошено в спільній заяві міністрів у п'ятницю.

У той самий час представник "Лівійської національної армії" Ахмед аль-Місмарі заявив, що наступ на Триполі "не буде зупинено до виконання всіх поставлених завдань". Він також анонсував бої на околицях лівійської столиці в суботу, 6 квітня.

Тим часом Reuters пише, що урядові війська Лівії увечері 5 квітня звільнили аеропорт Триполі від сил Хафтара. Про це агентству повідомив міністр внутрішніх справ уряду національної згоди Фатхі Алі Башага.

У той самий час сутички між протиборчими сторонами тривають на прилеглих до аеропорту територіях у районі Каср Бен-Гашир.

Нагадаємо, 4 квітня Халіфа Хафтар наказав своїм військам почати наступ на Триполі, що контролюється міжнародно визнаним урядом Лівії.

Бойові дії розгорнулися напередодні запланованих на середину квітня переговорів про мирне врегулювання в Лівії під егідою ООН.

Лівійського генерала підтримують Єгипет, ОАЕ і Росія. Халіфа Хафтар в останні роки неодноразово відвідував Москву і проводив переговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, останній візит відбувся в листопаді 2018 року. На його зустрічі з главою Міноборони Росії був помічений бізнесмен Євген Пригожин, якого пов'язують з ПВК "Вагнер".

Політична криза в Лівії триває з 2011 року - після загибелі Муаммара Каддафі. Зараз в Лівії зберігається двовладдя: на сході країни в місті Тобрук працює парламент, а на заході в столиці Триполі базується сформований за підтримки ООН і визнаний міжнародним співтовариством уряд національної згоди під керівництвом Фаєза Сараджа. Влада на сході країни діє незалежно від Триполі, спираючись на національну армію на чолі з маршалом Хафтаром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram