ГоловнаСвіт

Меркель: я на боці Порошенка, але "Північний потік-2" теж важливий

"Геостратегічно Європа не має права розривати відносини з Росією".

Меркель: я на боці Порошенка, але "Північний потік-2" теж важливий
Ангела Меркель во время Мюнхенской конференции по безопасности, 16 февраля 2019
Фото: EPA/UPG

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишитися транзитною державою, незважаючи на те, що ФРН не збирається виключати Росію зі свого поля зору в питаннях транзиту газу. Про це вона заявила, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна повинна залишитися транзитною державою. Інші трубопроводи також будуть продовжувати існувати... З одного боку, я на боці пана Порошенка, з іншого боку, питання, пов'язані з Північним потоком – 2, - для мене залишаються дуже важливими", - сказала канцлер ФРН.

Меркель зазначила, що в Європі повинна відбуватися диверсифікація енергоджерел.

"Розумно імпортувати зріджений газ зі США за розумними цінами, але ми не збираємося виключати Росію з нашого поля зору. Геостратегічно Європа не має права розривати відносини з Росією", - пояснила канцлер Німеччини.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" повинен постачати газ до Німеччини, оминаючи інші країни, безпосередньо з Росії, роботи з будівництва планується завершити в 2019 році. Цього самого року закінчується термін домовленостей між Москвою і Києвом про транзит газу через Україну.

Меркель виступає на захист проекту, зазначаючи, що він не зробить Німеччину або Європу залежною від Москви і не позбавить Україну ролі транзитера російського газу. Водночас низка європейських країн, зокрема, Польща, Україна, країни Балтії, а також США критикують проект, вважаючи, що він загрожує енергетичній безпеці Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram