ГоловнаСвіт

Ізраїль веде перемови про перенесення посольства України в Єрусалим

Київ закликають піти шляхом США й низки східноєвропейських країн, обіцяючи допомогу.

Ізраїль веде перемови про перенесення посольства України в Єрусалим
Фото: EPA/UPG

Ізраїль порушує питання перед українською владою про перенесення посольства України з Тель-Авіва в Єрусалим.

Про це в інтерв`ю LB.ua повідомив міністр у справах Єрусалима і спадщини Держави Ізраїль, міністр з питань охорони навколишнього середовища Зеев Елькін.

«Одна з важливих тем, яка порушувалася на моїй зустрічі з президентом і міністром закордонних справ України нині, а також раніше на зустрічі нашого прем'єра з Павлом Клімкіним у ході його візиту цього року в Ізраїль - це тема перенесення українського посольства в Ізраїлі в Єрусалим. Це природний, на мій погляд, крок», - сказав Елькін.

Він також послався на приклад ряд східно-європейських країн, які сьогодні про це думають: Угорщина, Чехія, Румунія.

Водночас міністр висловив упевненість, що такий крок «був би позитивно відзначений і в США». «Оскільки перенесення посольства було персональним рішенням президента США, він ним дуже пишається. І якби Україна пішла цим шляхом серед перших країн, то я впевнений, що це було б відзначено», - сказав Елькін.

Зі свого боку ізраїльське керівництво ухвалило рішення, що готове надати «будь-яку організаційну й також утримувальну допомогу тим першим 10 країнам, які перенесуть своє посольство в Єрусалим».

«Тому я справді дуже сподіваюся, що якомога швидше Україна ухвалить правильне рішення і перенесе своє посольство в Єрусалим», - сказав Елькін.

Відповідаючи на питання про реакцію українських чиновників, ізраїльський чиновник повідомив, що не розголошуватиме  зміст його зустрічей на цю тему. «Ми ведемо реально робочі розмови. Так, я не вважаю, що це неможливий варіант розвитку подій», - додав він.

Як відомо, США відкрили своє посольство 14 травня. Такий крок спричинив протести. Близько 35 тисяч (за даними армії оборони Ізраїлю) палестинців Гази зібралися на кордоні з Ізраїлем і кидали в бік ізраїльтян камені та пляшки із запальною сумішшю і підпалювали шини. Внаслідок сутичок з ізраїльською армією загинув 41 палестинець, поранено ще 1300.

Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею, тоді як палестинці бачать Східний Єрусалим столицею майбутньої палестинської держави.

Статус Єрусалима довгий час вважається однією з останніх великих проблем, які необхідно врегулювати через укладання будь-якої ізраїльсько-палестинської мирної угоди.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram