ГоловнаСвіт

Естонія і Латвія хочуть стягнути з РФ компенсацію за радянську окупацію

Це питання планують вирішувати на рівні ООН.

Естонія і Латвія хочуть стягнути з РФ компенсацію за радянську окупацію
Фото: EPA/UPG

Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу і міністр юстиції Латвії Дзінтарс Расначс планують розглянути вимогу до Росії про компенсацію збитку за період радянської окупації.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів.

"Міністри юстиції Естонії та Латвії підкреслюють, як важливо пам'ятати період радянської окупації, і вивчають можливість вимагати від Російської Федерації як з правонаступника Радянського Союзу відшкодування шкоди", - йдеться в заяві.

Міністри також висловили готовність вирішувати питання про компенсацію в рамках міжнародного права на рівні ООН.

У Литві раніше говорили, що могли б виставити Росії рахунок на $30 млрд за радянську окупацію.

Голова комітету верхньої палати парламенту РФ з міжнародних справ Костянтин Косачев назвав "безглуздою і безперспективною" цю вимогу. "Тема, м'яко скажемо, не нова. Не бачу необхідності реагувати на черговий безглуздий і безперспективний маневр балтійських русофобів, які роблять власні кар'єри", - написав він у фейсбуці.

Своєю чергою член комітету Олег Морозов заявив РІА Новини, що в латвійської і естонської сторін немає правових підстав для того, щоб вимагати від Росії компенсацію за радянську окупацію, "бо не було факту окупації".

Нагадаємо, що Естонія і Латвія увійшли до складу СРСР у 1940 році. Під час Другої світової війни країни на деякий час були окуповані Німеччиною, але в 1944 році радянські війська відновили контроль.

З розпадом СРСР Естонія і Латвія відновили свою незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram