ГоловнаСвіт

У Єрусалимі відкрили посольство США

Під час заворушень у секторі Газа загинули десятки людей.

США в понеділок, 14 травня, відкрили в Єрусалимі своє посольство, перенесене туди з Тель-Авіва, оголосив голова дипмісії Сполучених Штатів в Ізраїлі Девід Фрідман.

Урочиста церемонія перенесення посольства США з Тель-Авіва приурочена до святкування 70-ї річниці заснування Ізраїлю, пише "Голос Америки".

У заході взяла участь делегація високопоставлених представників США, в тому числі донька американського президента Дональда Трампа Іванка та її чоловік, старший радник американського президента Джаред Кушнер, голова міністерства фінансів Стівен Мнучин і спецпосланець США на Близькому Сході Джейсон Грінблатт. На церемонії був прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Сам Трамп на відкриття посольства не приїхав, але спостерігав за урочистостями в режимі телемосту.

Американське посольство буде тимчасово працювати в комплексі генерального консульства США в районі Арнон у південній частині Єрусалима. При цьому будівля в Тель-Авіві, як і раніше, буде закріплена за дипломатичною місією США - більшість співробітників посольства продовжать там працювати, поки не зведуть нову будівлю в Єрусалимі. Наразі в Єрусалимі працюватимуть тільки посол і ще декілька американських дипломатів.

Президент США Дональд Трамп під час передвиборної кампанії обіцяв перенести американське посольство в Єрусалим. У грудні минулого року він порвав з багаторічною політикою США, визнавши Єрусалим столицею Ізраїлю. Того ж місяця Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів прийняла резолюцію, яка заперечує рішення Трампа щодо Єрусалима.

Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею, тоді як палестинці бачать Східний Єрусалим столицею майбутньої палестинської держави.

Статус Єрусалима тривалий час вважається однією з останніх великих проблем, які необхідно врегулювати при укладанні будь-якої ізраїльсько-палестинської мирної угоди.

Напередодні відкриття посольства ізраїльські правоохоронні органи посилили заходи безпеки - в Єрусалимі розмістили додаткові загони поліції. Крім того, тисячі ізраїльських військових були спрямовані на кордон з сектором Газа і на територію Західного берега річки Йордан. У день відкриття десятки тисяч палестинців Гази (близько 35 тисяч, за даними армії оборони Ізраїлю) взяли участь у протестних акціях на кордоні з Ізраїлем. Протестувальники жбурляють у бік ізраїльтян камені і пляшки із запалювальною сумішшю і підпалюють шини.

У результаті сутичок з ізраїльською армією загинув 41 палестинець, поранені ще 1300.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram