ГоловнаСвіт

Інтерпол видалив запит на одного з ініціаторів "закону Магнітського" Браудера зі своєї бази

Країни-учасниці Інтерполу попросили видалити всю хибну інформацію про британського підприємця.

Інтерпол видалив запит на одного з ініціаторів "закону Магнітського" Браудера зі своєї бази
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Інтерпол видалив запит на розшук британського підприємця, співзасновника фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера після того, як його визнали невідповідним правилам організації.

Про це повідомила прес-служба Інтерполу, передає РБК.

Запит на Браудера, який у серпні 2017 року подала Росія, розглянув генеральний секретаріат Інтерполу і визнав, що він не відповідає правилам. Яким саме, в Інтерполі не уточнили, однак підкреслили, що повідомлення про відкликання запиту направили всім країнам-учасницям організації. Їх попросили видалити всю хибну інформацію.

В Інтерполі також зазначили, що на Браудера в організацію подали запит-розсилку, який може використовуватися для запиту на арешт або отримання інформації про місцезнаходження людини. У так званому "червоному циркулярі" Інтерполу, в який вносять людей для їх міжнародного розшуку та арешту, Браудера ніколи не було, підкреслили в організації.

У київському аеропорту затримали росіянина за запитом Інтерполу

26 жовтня Браудер розповів про відмову Інтерполу оголосити його в розшук за запитом Росії. Крім того, бізнесмен повідомив, що організація заборонила Росії використовувати свої канали для його екстрадиції.

Запит на розшук Браудера Росія подала в серпні 2017 року. Після цього Браудеру анулювали візу у США. Пізніше йому відновили допуск у країну. Сам Браудер назвав запит на свій розшук "фейковим".

У Росії Браудера заочно засуджено до дев'яти років позбавлення волі за вироком, який винесли 2013 року. Тоді Росія неодноразово направляла запити в Інтерпол про розшук Браудера, але отримувала відмову організації.

Браудер був одним з ініціаторів прийняття в США і Канаді "актів Магнітського", що забороняють в'їзд людям, яких влада цих країн вважає причетними до порушення прав людини. Ці закони названо на честь юриста заснованої Браудером компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер у російському СІЗО 2009 року. 2008 року Магнітський заявив про розкрадання російськими чиновниками понад 5 млрд рублів, а потім його заарештували у справі про ухилення від сплати податків.Нагадаємо, що 27 жовтня Інтерпол рекомендував країнам-учасницям ігнорувати запити Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram