ГоловнаСвіт

Азербайджан, Грузія і Туреччина запустили залізницю, щоб сполучити Європу і Китай, оминаючи Росію

Вартість проекту перевищила 1 млрд доларів США.

Азербайджан, Грузія і Туреччина запустили залізницю, щоб сполучити Європу і Китай, оминаючи Росію
Фото: cdn.tvc.ru

Азербайджан, Грузія і Туреччина урочисто відкрили нову залізницю Баку - Тбілісі - Карс, що створює пасажирське і вантажне залізничне сполучення між цими країнами, а також Європою і Китаєм, оминаючи Росію та Вірменію.

Церемонія відбулася в селищі Алят, що є далекою околицею столиці Баку, за 70 кілометрів на південний схід від центру міста. У ній узяли участь президенти Азербайджану і Туреччини і прем'єр-міністри Грузії, а також Узбекистану і Казахстану, передає Радіо Свобода.

Як заявив на церемонії президент Азербайджану Ільхам Алієв, залізниця загальною протяжністю 826 кілометрів є "найкоротшим і найнадійнішим сполученням між Азією і Європою".

За його словами, зацікавленість у перевезенні новим маршрутом власних вантажів висловили Казахстан й інші середньоазійські країни.

Будівництво проекту почали ще 2007 року, але плановане на 2011 рік завершення довелося відкладати кілька разів. Загальна його вартість перевищила 1 млрд доларів США. Значна частина цих коштів надійшла з державного нафтового фонду Азербайджану.

Азербайджан, Грузія і Туреччина вже сполучені нафтопроводом Баку - Тбілісі - Джейхан і газопроводом Баку - Тбілісі - Ерзурум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram