ГоловнаСвіт

Рішення назвати поїзд ім'ям Анни Франк зчинило скандал у Німеччині

Deutsche Bahn звинувачують у неповазі до жертв нацизму.

Рішення назвати поїзд ім'ям Анни Франк зчинило скандал у Німеччині
Фото: ieshua.org

Головному німецькому залізничному оператору Deutsche Bahn довелося виправдовуватися після того, як стало відомо про рішення назвати один з високошвидкісних поїздів на честь Анни Франк - єврейської дівчинки, яка стала однією з найвідоміших жертв нацизму.

Анна Франк увійшла до списку 25 відомих жителів Німеччини, яких обрало експертне журі на основі народного голосування, передає Бі-бі-сі.

Депутат парламенту від Християнсько-соціального союзу Іріс Еберль назвала такий вибір неповагою до жертв нацизму, оскільки Анну Франк, як і інших євреїв, поїздами відправляли в табори смерті.

Представниця Deutsche Bahn Антьє Нойбауер пояснила вибір тим, що Анна Франк стала символом толерантності. Крім того, за словами Нойбауер, дівчинка втілює собою ідею мирного співіснування різних культур, яке сьогодні важливіше, ніж коли-небудь.

Народжена в Німеччині в єврейській родині Анна Франк після приходу Гітлера до влади разом із сім'єю ховалася від переслідування нацистів у Нідерландах. У своєму знаменитому щоденнику вона описала, як ховалася від гестапівців в окупованому Амстердамі. Її щоденник був опублікований і став світовим бестселером.

Сім'ю Ганни відправили в концтабір Освенцим 1944 року. Сама Ганна загинула в таборі Берген-Бельзен, коли їй було 15 років.

Deutsche Bahn - державний залізничний перевізник. Ця компанія прийшла на зміну Deutsche Reichsbahn, яка зокрема займалася транспортуванням євреїв та інших жертв нацизму у концтабори.

25 нових швидкісних поїздів Deutsche Bahn отримають імена на честь 25 видатних жителів Німеччини. Крім Анни Франк до списку увійшли деякі члени німецького Опору і кілька німецьких канцлерів. Нові поїзди також назвуть на честь письменника Томаса Манна, композитора Людвіга ван Бетховена та актриси Марлен Дітріх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram