ГоловнаСвіт

У чому звинувачують Манафорта і його бізнес-партнера (Документ)

Усі звинувачення стосуються періоду з 2006-го по 2017 рік.

У чому звинувачують Манафорта і його бізнес-партнера (Документ)
Пол Манафорт
Фото: nyt.com

Колишньому голові передвиборного штабу президента Дональда Трампа Полу Манафорту та його бізнес-партнеру Ріку Гейтсу влада США висунула офіційні звинувачення у відмиванні грошей і несплаті податків за роботу з лобіювання, зокрема інтересів "Партії регіонів" екс-президента України Віктора Януковича.

Як випливає з документа, опублікованого на сайті Мін'юсту США, всі звинувачення стосуються періоду з 2006-го по 2016 рік. LB.ua публікує короткий зміст документа.

Основні пункти звинувачення проти Манафорта і Гейтса стосуються таких питань:

- Манафорт і Гейтс лобіювали інтереси українського уряду і президента в США, і повинні були повідомити про цю роботу і свою зарплату, але не зробили цього, що заборонено законом США. Відповідно до закону лобісти, які діють у США в інтересах іноземних лідерів, повинні подати заяву про реєстрацію в Мін'юст США. У заяві повинні бути чітко вказані організація або особа, в інтересах яких ведеться лобіювання.

- схема Манафорта і Гейтса проводилася через компанії, які їм належали (в документі дві основні компанії проходять під назвами "компанія А і Б"), або які вони контролювали, а саме: 17 компаній у США, 12 кіпрських компаній, дві компанії на Сент-Вінсент і Гренадінах і одна у Великобританії. При цьому Манафорт безпосередньо контактував із Віктором Януковичем. Щоб приховати злочинну схему, Манафорт і Гейтс вигадали історію, аби дистанціюватися від тогочасної української влади.

- Манафорт і Гейтс лобіювали в США "законність виборів" Україні, а також заплатили $4 млн у зв'язку зі звітом про суд над Юлією Тимошенко.

- Манафорт і Гейтс відмивали гроші, отримані за роботу в Україні, через іноземні корпорації, партнерства, банківські рахунки і джерела в США. Через офшорні акаунти Манафорта і Гейтса загалом пройшли понад $75 млн.

- Манафорт відмив понад $18 млн, на які він купував нерухомість, товари і послуги в США, але не платив із цих доходів податки. Гейтс перевів через свої офшори понад $3 млн. За відмиті і незадекларовані кошти Манафорт купував нерухомість, зокрема кондомініум на Мангеттені за $2 млн 850 тис. і будинок у Брукліні за $3 млн. Покупку було здійснено за готівку. Крім того, Манафорт отримував банківські кредити на пільгових умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram