ГоловнаСвіт

У Європарламенті вимагають від Кіпру розслідувати відмивання грошей Росією

"Кіпр нехтує своїми обов'язками відповідно до європейських директив щодо боротьби з відмиванням грошей".

У Європарламенті вимагають від Кіпру розслідувати відмивання грошей Росією
Европарламент
Фото: EPA/UPG

Депутати Європарламенту висловили "серйозну заклопотаність" тим, що Кіпр "активно допомагає" Росії в "політично мотивованому провадженні" проти британського правозахисника Вільяма Браудера.

Про це повідомляє EUobserver.

17 євродепутатів скерували лист президентові Кіпру Нікосу Анастасіадесу, в якому також закликали Кіпр провести розслідування ймовірного відмивання грошей Росією через кіпрські банки.

Парламентарії зазначили, що Кіпр "нехтує своїми обов'язками відповідно до європейських директив у боротьбі з відмиванням грошей".

"Поведінка Кіпру... матиме наслідки, які виходять далеко за рамки цього випадку", - йдеться в листі.

Депутати Європарламенту зазначають, що "кожна європейська країна, Інтерпол і Рада Європи визнали російське провадження проти Браудера політично мотивованим".

Європарламент не має повноважень примушувати Кіпр до конкретних дій, але лист привернув додаткову увагу до останніх подій на острові.

Минулого тижня в Британії закликали вжити заходів проти Кіпру, стверджуючи, що країна порушила правила боротьби з відмиванням грошей, коли допомагала Москві з політично мотивованим позовом.

Як повідомляли раніше сьогодні, Інтерпол видалив запит на Браудера зі своєї бази.

Браудер був одним з ініціаторів прийняття в США і Канаді "актів Магнітського", що забороняють в'їзд людям, яких влада цих країн вважає причетними до порушення прав людини. Ці закони названо на честь юриста заснованої Браудером компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер у російському СІЗО 2009 року. 2008 року Магнітський заявив про розкрадання російськими чиновниками понад 5 млрд рублів, а потім його заарештували у справі про ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, що 27 жовтня Інтерпол рекомендував країнам-учасницям ігнорувати запити Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram