ГоловнаСвіт

Президент Кенії виграв перевибори, які бойкотувала опозиція, з результатом 98%

Серпневе голосування скасували через порушення.

Президент Кенії виграв перевибори, які бойкотувала опозиція, з результатом 98%
Ухуру Кениата
Фото: EPA/UPG

Президент Кенії Ухуру Кеніата виграв перевибори, які опозиція бойкотувала, з результатом 98%. Водночас явка склала всього 39% - удвічі менше, ніж під час голосування 8 серпня.

Про це повідомляє BBC з посиланням на дані кенійського центрвиборчкому.

Результати серпневих виборів, які Кеніата виграв з результатом 54,3% проти 44,7% у його суперника від опозиції Раїли Одінги, були анульовані Верховним судом Кенії через порушення.

Перевибори не проводилися у 25 округах, де підтримують кенійську опозицію, з міркувань безпеки. Але виборча комісія заявила, що вони не б вплинули на підсумковий результат. Її голова сказав, що голосування було вільним, чесним і заслуговує довіри.

Одінга бойкотував перевибори, тому що після рішення Верховного суду не було вжито жодних заходів, щоб не допустити повторних порушень, у зв'язку з якими скасували перше голосування. Тоді, після серпневих виборів, Кенію охопили спалахи насильства, жертвами яких стали десятки людей.

В опозиції є сім днів, щоб оскаржити результати перевиборів. Одінга сказав, що зробить свою заяву у вівторок, 31 жовтня. Президент Кеніата зі свого боку заявив, що прийме рішення суду, яким би воно не було.

Нагадаємо, що Ухуру Кеніата очолює Кенію з березня 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram