ГоловнаСвіт

Верховний суд Кенії скасував результати виборів президента

Переобрання Ухуру Кеніати не відбулося.

Верховний суд Кенії скасував результати виборів президента
Раила Одинга
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Кенії скасував результати виборів президента, які відбулися в серпні, і наказав провести нові у двомісячний термін.

Як повідомляє BBC, це перший такий випадок в Африці.

Вибори в Кенії пройшли 8 серпня. Через кілька днів центральна виборча комісія оголосила про переобрання президента Ухуру Кеніати, який очолює країну з березня 2013 року. Він набрав 54,3% голосів, тоді як його суперник, лідер опозиції Раїла Одінга - 44,7%.

Одінга не визнав результатів виборів, заявивши про маніпуляції. У результаті Кенію охопили спалахи насильства, жертвами яких стали щонайменше 28 осіб.

Нагадаємо, 2016 року президент Гамбії Яйя Джамме, що правив країною з 1994 року, програв вибори опозиційному кандидату Адаму Берроу. Після цього Джамме оскаржив підсумки виборів у суді - і його повноваження продовжили на три місяці.

Але проти цього рішення суду виступило Економічне співтовариство країн Західної Африки, яке визнало переможцем виборів Адама Барроу. Влада Сенегалу та інших країн заявили, що їхні збройні сили готові вторгнутися на територію Гамбії, якщо Джамме не покине свою посаду вчасно.

У результаті Джамме все ж поступився своєю посадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram