ГоловнаСвіт

Уряд Каталонії повідомив про 337 постраждалих у зіткненнях з поліцією

Правоохоронці намагаються не допустити сепаратистського референдуму.

Фото: EPA/UPG

Уряд Каталонії повідомив, що в зіткненнях з поліцією, яка намагається не допустити проведення референдуму про незалежність регіону, постраждали щонайменше 38 осіб.

Уряд Іспанії направив у Каталонію тисячі поліцейських, щоб перешкодити проведенню голосування. Референдум про незалежність регіону, і його самовизначення суперечать конституції, відповідно до якої Іспанія є неподільною і єдиною країною.

Вони забирають з дільниць пластикові урни для голосування. Демонстранти намагаються зупинити правоохоронців.

Оновлення. Станом на 15:20 за київським часом кількість постраждалих сягає 337 осіб, повідомив на брифінгу радник голови уряду Каталонії Хорді Турулл.

Каталонські влада закликала постраждалих звертатися з офіційними скаргами в місцеву поліцію.

Нагадаємо, що уряд Каталонії дозволив громадянам - незалежно від місця їх прописки - взяти участь в плебісциті на будь-якому з відкритих пунктів для голосування після пред'явлення документів, що підтверджують їх особу. Каталонська влада дозволила жителям заповнювати роздруковані вдома бюлетені і не використовувати конверти, куди бланки повинні були забиратися.

Раніше у вересні парламент Каталонії ухвалив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. До цього регіональні влади розробили документ, згідно з яким про незалежність автономного співтовариства буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відділення від Іспанії. Незабаром після цього влада Іспанії взяла під контроль правоохоронну систему Каталонії, щоб зупинити проведення референдуму про незалежність 1 жовтня. Також Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відділення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014-го проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, встановлювала термін в півтора року, протягом якого Каталонія повинна отримати незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram