ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії схвалив проведення референдуму про незалежність

Число прихильників незалежності від Іспанії в Каталонії знижується.

Парламент Каталонії схвалив проведення референдуму про незалежність
Фото: tsn.ua

Парламент Каталонії в середу, 6 вересня, проголосував за проведення референдуму про незалежність 1 жовтня.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Під час референдуму каталонцям поставлять запитання про те, чи хочуть вони, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління. Раніше про плани провести референдум 1 жовтня повідомляв президент женералітету Каталонії Карлес Пучдемон.

Дебати в парламенті Каталонії тривали 12 годин. У підсумку депутати схвалили проведення референдуму і процес відокремлення в разі відповідного рішення. За референдум проголосували 72 депутати, 11 утрималися, а проти не висловився ніхто.

Як зазначає El Pais, перед голосуванням зал покинули представники Соціалістичної і Народної партії. Вони відзначили, що будуть оскаржувати рішення про проведення референдуму.

У разі згоди місцевих жителів на незалежність від центральної іспанської влади її буде оголошено впродовж 48 годин після референдуму.

Раніше уряд Іспанії назвав потенційне голосування нелегальним. Влада країни звернулася до Конституційного суду з проханням визнати рішення про референдум незаконним, як тільки його схвалить парламент Каталонії. У конституції Іспанії сказано, що країна є неподільною.

Число прихильників незалежності від Іспанії в Каталонії знижується в міру поліпшення економічного стану країни, проте більшість каталонців хочуть мати можливість проголосувати з цього питання, відзначає Рейтер.

Як повідомляли в травні, Каталонія проголосить незалежність, якщо Мадрид заблокує референдум.

Нагадаємо, що 9 листопада 2015 року парламент Каталонії проголосував за відокремлення від Іспанії. Однак уже 12 листопада іспанський суд призупинив дію резолюції про незалежність Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram