ГоловнаСвіт

Генсек НАТО не вбачає загрози в російських навчаннях "Захід-2017", але розкритикував Москву за їх закритість

"Напад на одного союзника спричинить відповідь з боку всього альянсу".

Генсек НАТО не вбачає загрози в російських навчаннях "Захід-2017", але розкритикував Москву за їх закритість
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не вбачає неминучої загрози від майбутніх військових навчань Росії та Білорусі "Захід-2017", але розкритикував Москву за їх закритість, що призвело до занепокоєння у Польщі та країнах Балтії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Столтенберг також наголосив, що присутність військ Північноатлантичного Альянсу в Прибалтиці надіслала чітке повідомлення Москві про те, що напад на одного союзника спричинить відповідь з боку всього альянсу.

"Ми будемо уважно стежити за навчаннями "Захід", ми пильні, але також спокійні, тому що ми не бачимо ніякої безпосередньої загрози проти будь-якого союзника НАТО", - сказав він.

Водночас, Столтенберг зазначив, що відкритість Росії щодо навчань не відповідає міжнародним стандартам. Три експерти НАТО були запрошені для участі як спостерігачі, але, за словами Столтенберга, це "не відповідає прозорості, необхідній ОБСЄ, загальноєвропейським органам безпеки". 

"Прозорість і передбачуваність є ще важливішими, коли напруженість висока, щоб зменшити ризики непорозумінь та інцидентів", - наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, стратегічні навчання "Захід-2017" пройдуть з 14 по 20 вересня цього року одночасно на декількох полігонах Росії та Білорусі. Анонсуючи маневри, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав їх "головним заходом спільної підготовки російських і білоруських збройних сил у 2017 році".

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, щоо навчання "Захід-2017" стануть перевіркою готовності Росії до великої війни з країнами НАТО.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, своєю чергою, заявив, що майбутні навчання  не націлені на те, щоб на когось нападати. Раніше під час візиту до Києва він заявив, що територія його країни не буде використовуватися для вторгнення в Україну.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram