ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії проголосував за відокремлення від Іспанії

Каталонські парламентарі мають намір домагатися незалежності від Мадрида, незалежно від рішення КС Іспанії

Парламент Каталонії проголосував за відокремлення від Іспанії
Артур Мас
Фото: EPA/UPG

Парламент Каталонії ухвалив резолюцію, яка передбачає відокремлення від Іспанії протягом 18 місяців.

Про це пише The Local.

За даними видання, проект резолюції про "початок створення незалежної Каталонської держави у формі республіки" підтримали 72 парламентарі, проти висловилися 63 законодавці.

"Каталонський парламент схвалив початок процесу незалежності", - свідчить твіт іспанського видання ElDiario.

Очікується, що центральний уряд Іспанії в Мадриді оскаржуватиме законність резолюції в Конституційному суді країни.

Якщо суд, як і очікується, візьме скаргу уряду, дію резолюції буде автоматично призупинено, поки судді не ухвалять рішення з цього питання. Однак, як зазначає The Local, автори резолюції очікували таких дій від іспанського уряду, тому в тексті резолюції йдеться, що процес відокремлення не залежатиме ні від центральної влади, ні від рішень КС Іспанії.

Хоча документ не має обов'язкової юридичної чинності, резолюція закликає каталонський парламент почати опрацьовувати питання про незалежність протягом 30 днів, щоб створити окрему систему соціального забезпечення і скарбницю, з урахуванням повної незалежності вже у 2017 році.

"За допомогою цієї резолюції ми урочисто починаємо будівництво держави", - заявив один із лідерів руху за незалежність Каталонії Рауль Ромева.

Нагадаємо, наприкінці вересня прихильники незалежності Каталонії перемогли на регіональних виборах. Раніше президент Каталонії Артур Мас заявив, що регіональні вибори стануть референдумом про незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram