ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський художник Павленський підпалив двері ФСБ на Луб'янці

Художника і присутніх журналістів практично відразу ж затримали

Російський художник Петро Павленський, відомий своїми скандальними акціями, в ніч на понеділок, 9 листопада, підпалив вхідні двері будівлі Федеральної служби безпеки в Москві.

Як повідомляє телеканал "Дождь", близько 2-ї ночі він підійшов до будівлі ФСБ на Луб'янці, облив вхідні двері з каністри і підпалив запальничкою.

Практично відразу ж на місце прибули співробітники поліції, які затримали художника і присутніх журналістів. До 6-ї ранку затриманих доправили у ВВС "Міщанське", де в журналістів узяли пояснення і відпустили у статусі свідків. Павленського затримали за ст. 20.1 КОАП (дрібне хуліганство).

"Двері Луб'янки у вогні - це рукавичка, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі, ФСБ діє методом безперервного терору й утримує владу над 146 млн осіб. Страх перетворює вільних людей у злиплу масу розрізнених тіл. Загроза неминучої розправи нависає над кожним, хто перебуває в межах досяжності для пристроїв зовнішнього спостереження, прослуховування розмов і меж паспортного контролю. Військові суди ліквідують будь-які прояви свободи волі. Але тероризм може існувати лише за рахунок тваринного інстинкту страху. Піти проти цього інстинкту людину змушує безумовний захисний рефлекс. Це рефлекс боротьби за власне життя. А життя варте того, щоб почати за нього боротися", - йдеться в описі відео на каналі Павленського у Vimeo.

Нагадаємо, в Росії Павленського вже судять за акцію "Свобода" 2014 року в Санкт-Петербурзі. Тоді активісти підпалили покришки на Малому Конюшенному мосту, а Павленський стукав по металу, відтворюючи "звук, характерний для Майдану". На засіданні 15 липня художник дав обітницю мовчання і відмовився відповідати на будь-які питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram