ГоловнаСвіт

Прихильники незалежності Каталонії перемогли на регіональних виборах

Голова Каталонії пообіцяв відокремлення Каталонії від Іспанії вже 2017 року.

У Барселоні прихильники незалежності Каталонії святкують перемогу блоку Junts pel Si ("Разом "за") на виборах до парламенту автономної області, які вони розглядали як референдум про вихід зі складу Іспанії, заборонений конституцією і центральним урядом у Мадриді.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Зважаючи на результати голосування, голова Каталонії Артур Мас обіцяє відокремлення Каталонії від Іспанії вже 2017 року.

Артур Мас
Фото: EPA/UPG
Артур Мас

"Перемогло "так", але перемогла також і демократія! Ось що дуже важливо. Дві перемоги злилися в одну", - цитує Артура Маса euronews.

"Ми отримали легітимність і більшість у парламенті завдяки високій явці і тому, що за прихильників незалежності проголосувало більше людей, ніж за її противників. Тепер ми маємо всі підстави для того, щоб скористатися мандатом, який дав нам народ Каталонії", - заявив партнер Маса по блоку, лідер Лівої партії Оріол Жункерас.

Блок "Разом "за" отримав 62 мандати. Для абсолютної більшості блоку бракувало 6 голосів, але їх удалося набрати у спілці з однодумцями - партією Candidatura d'Unitat Popular (CUP), що отримала 10 місць у парламенті Каталонії.

Тож партії, які підтримують вихід Каталонії зі складу Іспанії, отримали 47,8% голосів. При цьому явка на вибори виявилася рекордною для регіону і становила 78%.

На другому місці - прихильники єдності, правоцентристська партія Ciudadanos ("Громадяни"). У них близько 25 мандатів. Найбільша в Іспанії Народна партія, яка стоїть на чолі центрального уряду, в Каталонії отримала підтримку менш ніж 9% виборців.

Наприкінці грудня 2015 року в Іспанії пройдуть загальнонаціональні вибори. Тож результати нинішнього голосування ставлять цілу низку питань і перед Каталонією, і перед рештою Іспанії, економіка якої може серйозно постраждати в разі відокремлення автономної області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram