ГоловнаСвіт

Канада замислилася про введення свого "закону Магнітського"

Трюдо заявив про стурбованість уряду захистом і пропагандою прав людини.

Канада замислилася про введення свого "закону Магнітського"
Джастин Трюдо
Фото: wemontreal.com

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що забезпечення дотримання прав людини є головним принципом зовнішньої політики Канади.

З такою заявою він виступив у федеральному парламенті Канади, повідомляє "Укрінформ"

"Мій уряд дуже стурбований захистом і пропагандою прав людини, що є головним пріоритетом, на якому я акцентую щоразу під час міжнародних заходів", - сказав Трюдо.

Він додав, що ретельно вивчає можливість введення в Канаді так званого "закону Магнітського", який дозволить вводити санкції стосовно порушників прав людини.

"Ми вітаємо прийняття звіту профільного комітету й уважно вивчаємо рекомендації, пам'ятаючи, що канадці очікують від свого уряду захисту прав людини і протидії корупції по всьому світу", - наголосив прем'єр.

Нагадаємо, юрист Сергій Магнітський загинув під час слідства в СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року в Росії за нез'ясованих обставин. Він пробув в ув'язненні майже рік. Його смерть викликала широкий громадський резонанс. За версією голови Hermitage Вільяма Браудера, юрист Hermitage став жертвою злочинної групи, що включає високопоставлених російських чиновників і силовиків.

Сам Магнітський стверджував, що розкрив схему розкрадання з бюджету 5,4 млрд рублів співробітниками правоохоронних органів за допомогою податкової служби. Результати розслідування обставин смерті Магнітського, проведеного Hermitage, були визнані західними країнами, в тому числі США, і лягли в основу "списку Магнітського" - документа, в якому зібрані прізвища всіх осіб, причетних, за версією Hermitage, до смерті юриста.

США затвердили "закон Магнітського" наприкінці 2012 року. Обмеження передбачають персональні санкції щодо громадян, які влада США вважає причетними до порушення прав людини і принципу верховенства права в Росії. Санкції обмежують в'їзд на територію США і дозволяють заблокувати фінансові активи в деяких банках.

Пізніше подібний закон ухвалили Європарламент і Естонія. Однак колишній міністр закордонних справ Канади Стефан Діон неодноразово заявляв, що чинного законодавства Канади достатньо для накладення заборони на в'їзд у країну небажаним особам, тому потреби в нових законах немає. Проте Комітет у закордонних справах і міжнародного розвитку федерального парламенту Канади рекомендував прийняти "закон Магнітського", а Сенат дотримувався цієї поради, направивши законопроект на остаточне затвердження нижньої палати федерального законодавчого органу.

У грудні 2016 року Сенат США схвалив законодавство про розширення "закону Магнітського" на весь світ.

У лютому 2017 року в Британії затвердили аналог "закону Магнітського"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram