ГоловнаСвіт

В Азербайджані заблокували низку ЗМІ

Сайти обвинувачують у спробах організувати масові заворушення.

В Азербайджані заблокували низку ЗМІ
Фото: newsfiber.com

В Азербайджані суд Баку ухвалив рішення заблокувати низку засобів масової інформації. У санкційний список потрапили азербайджанська служба "Радіо Свобода", газета "Азадлиг", а також інтернет-ЗМІ "Мейдан ТВ", "Туран ТБ" і "Азербайджан саати", передає Російська служба Бі-бі-сі.

Повідомляється, що сайти зможуть продовжувати діяльність під новими доменними іменами, рішення суду стосується лише старих адрес.

Судове рішення було ухвалене на підставі звернення міністерства транспорту, зв'язку та високих технологій. В міністерство, зі свого боку, звернулася генеральна прокуратура країни. Сайти обвинувачують у спробах організувати масові заворушення, а також в "деструктивних діях, спрямованих на порушення суспільної стабільності".

Крім того, влада звинуватила сайти, що потрапили під заборону, у підтримці радикальних релігійних груп і розміщенні забороненої інформації, а також "у підриві охоронюваних законом інтересів держави і суспільства".

ЗМІ, чиї сайти виявилися заборонені, відкидають ці звинувачення. Блокування має постійний характер і може бути зняте лише за рішенням міністерства зв'язку.

Влада Азербайджану почала вживати заходів проти сайту азербайджанської служби "Радіо Свобода" після публікації журналістського розслідування фінансових операцій, які можуть мати стосунок до сім'ї президента Азербайджану Ільхама Алієва та його оточення.

Наголошується, що це не перший випадок блокування сайтів у країні. Організація Amnesty International констатувала, що в країні "нерідкі випадки залякування, утисків і фізичного насильства у зв'язку з репортажами, в яких критикується влада".

Офіс "Радіо Свобода" в Баку опечатали після поліцейського рейду 24 грудня 2015 року. В результаті радіостанція вирішила закрити офіс. З квітня 2016 року щодо провідних співробітників і засновників телеканалу "Мейдан" ведеться кримінальне розслідування. Газета "Азадлиг" закрила друковану версію з 6 вересня 2016 року.

26 грудня 2016 року президент Алієв підписав новий закон, згідно з яким образа глави держави у соціальних мережах вважається кримінальним злочином, що загрожує позбавленням волі на строк до трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram