ГоловнаСвіт

Російський опозиціонер запропонував США внести Кадирова до "списку Магнітського"

"Кадиров несе відповідальність за велику кількість злочинів" 

Російський опозиціонер запропонував США внести Кадирова до "списку Магнітського"
Владимир Кара-Мурза
Фото: russia.ru

Відомий російський опозиціонер, соратник Бориса Нємцова Володимир Кара-Мурза-молодший, який пережив дві спроби смертельного отруєння в Москві, запропонував внести до "списку Магнітського" голову Чечні Рамзана Кадирова.

Слухання були присвячені порушенням принципів демократії і прав людини в Росії, передає "Укрінформ"

"Звичайно, багато людей заслуговують на те, щоб бути внесеними до цього списку", - зазначив російський опозиціонер у відповідь на прохання голови комісії, сенатора Роджера Вікера, запропонувати, хто міг би бути ще внесений до "списку Магнітського".

"Безумовно, це складний і фундаментальний процес, який супроводжується перевіркою перед тим, як внести цих людей до списку. Але якщо ви питаєте про конкретні пропозиції, дозвольте мені сказати, що Рамзан Кадиров був згаданий кілька разів під час сьогоднішніх слухань у контексті серйозних порушень прав людини, до яких він був причетний", - наголосив Кара-Мурза.

Опозиціонер обґрунтував свою думку тим, що основна мета "списку Магнітського" - публічне визнання і введення санкцій проти тих, хто порушує права людини.

"Він (Кадиров, - ред.) несе відповідальність за велику кількість злочинів", - наголосив Кара-Мурза, зазначивши, що при путінському режимі в Росії Чечня перетворилася на "чорну діру" щодо порушень прав людини.

"Там відбуваються тортури, вбивства, зникнення людей. Опоненти і вороги Кадирова гинули не тільки в Чечні, але в Москві, Дубаї і Відні", - нагадав Кара-Мурза під час слухань у Конгресі США.

США ухвалили "закон Магнітського" наприкінці 2012 року. Обмеження вводять персональні санкції щодо громадян, яких влада США вважає причетними до порушення прав людини і принципу верховенства права в Росії. Санкції обмежують в'їзд на територію США і дозволяють заблокувати фінансові активи в деяких банках.

Нагадаємо, в грудні США розширили дію "закону Магнітського" на весь світ. Раніше він стосувався лише громадян Росії.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram