ГоловнаСвіт

ЄС почав штрафну процедуру проти Угорщини через новий закон про вищу освіту

Прем'єр Угорщини назвав Сороса "фінансовим спекулянтом".

ЄС почав штрафну процедуру проти Угорщини через новий закон про вищу освіту
Фото: EPA/UPG

Євросоюз почав штрафну процедуру проти Угорщини через новий закон про вищу освіту, який може призвести до закриття Центрально-європейського університету (ЦЄУ), заснованого американським мільярдером Джорджем Соросом.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Комісія ЄС надіслала Будапешту офіційне повідомлення про те, що новий закон про вищу освіту в Угорщині порушує академічну свободу та демократичні цінності. ЄС очікує відповіді впродовж двох місяців, наголошено в повідомленні.

Незабаром після цього прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив із заявою, в якій відкинув звинувачення щодо загрози закриття університету. Також він назвав Сороса "фінансовим спекулянтом".

В ЄС відзначають, що штрафна процедура стосовно Угорщини може затягнутися на декілька років.

Раніше, 11 квітня, правоконсервативний уряд Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні виші повинні мати відділення в своїй країні, крім відділення в Угорщині. ЦЄУ, в якому навчаються близько 1800 студентів зі сотні країн, має статус приватного іноземного ВНЗ з акредитацією в США, але в нього єдине відділення в Будапешті.

Ухвалення нового закону призвело до розладу у відносинах між Угорщиною і США. Найближчими днями в угорську столицю прибуде уповноважений Держдепартаменту США з питань Європи Хойт Йі. Проти загрози закриття ЦЄУ виступали сотні найбільших учених по всьому світу, в тому числі десятки нобелівських лауреатів.

Як повідомляли раніше в квітні, в Угорщині спалахнули протести проти закриття університету Сороса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram