ГоловнаСвіт

Трамп запропонував різко скоротити податки

У США готують "найбільшу податкову реформу" в історії країни.

Трамп запропонував різко скоротити податки
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп пропонує радикально скоротити податок на прибуток бізнесу і вивести з-під оподаткування зарубіжний прибуток американських корпорацій, знизити максимально можливу ставку прибуткового податку для фізосіб, скасувати податки зі спадщини і подарунків.

Це випливає з плану, який у середу, 26 квітня, представили на брифінгу міністр фінансів США Стівен Мнучін і головний економічний радник Білого дому Гері Кон. Мнучін назвав такі кроки "найбільшою податковою реформою і найбільшим скороченням податків" в історії Сполучених Штатів.

Оприлюднений план загалом збігається з податковими обіцянками Трампа під час передвиборної кампанії влітку і восени минулого року. Ставку федерального податку на прибуток підприємств запропоновано скоротити більш ніж наполовину - з 35 до 15%, причому за ставкою 15% будуть платити і структури на кшталт партнерств (LLC), які зараз федеральним податком на прибуток не обкладаються (доходи таких компаній включаються в особисті податкові декларації їхніх власників). У результаті використання LLC, куди може входити єдиний партнер, буде лазівкою для найбагатших американців: замість індивідуального прибуткового податку, що сягає 30%, вони зможуть платити 15%. Трамп-бізнесмен сам активно використовував форму власності LLC.

Скорочення податків на бізнес буде частково профінансовано за рахунок разового зниженого податку на прибуток американських корпорацій, репатрійованих з-за кордону. Зараз американські компанії зобов'язані платити податок 35% з прибутків, отриманих по всьому світу, але податок із зарубіжного прибутку може бути відкладений доти, доки компанія не поверне ці гроші в США. Адміністрація Трампа хоче простимулювати репатріацію зарубіжних прибутків за рахунок зниженого податку (за даними Bloomberg, він може становити 10%), після чого влада перейде на "територіальний" принцип оподаткування - взагалі перестануть обкладати податком міжнародний прибуток американських корпорацій.

Мнучін на презентації плану відмовився назвати ймовірний розмір разового податку на зарубіжний прибуток, сказавши лише, що адміністрація працює над цим з сенатом і палатою представників, і запевнивши, що це буде "дуже конкурентоспроможна ставка, яка дозволить повернути трильйони доларів".

У сфері персональних податків уряд Трампа запропонував спростити стягування прибуткового податку - скоротити з семи до трьох кількість ставок, які застосовуються до доходу індивідуального платника податків або сімейної пари в рамках прогресивної системи оподаткування. За чинним законодавством подружжя, яке, наприклад, заробляє на двох понад $471 тис. на рік (найбільш забезпечена категорія з точки зору прибуткового податку), сплачує 10% з перших $18,7 тис., 15% з наступних $57,2 тис., 25% - з наступних $77,2 і т.д. (усього сім ярусів з максимальною ставкою 39,6%, яка застосовується до тієї частини доходу, яка перевищує $470,7 тис.). Трамп пропонує залишити тільки три ставки - 10, 25 і 35%. Але, оскільки не відомі рівні доходу, до яких застосовуватимуться ці ставки, поки що неможливо сказати, як зміниться податкове навантаження на різні групи громадян.

Адміністрація також пообіцяла збільшити практично вдвічі так зване стандартне податкове відрахування, так що сімейна пара буде звільнена від оподаткування перших $24 тис. з них сумарного річного доходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram