ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ільдара Дадіна оштрафували за пікет біля будівлі МВС у Москві

Адвокат російського активіста оскаржуватиме рішення суду.

Ільдара Дадіна оштрафували за пікет біля будівлі МВС у Москві
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Російського активіста, колишнього політв'язня Ільдара Дадіна, якого раніше затримали за одиночний пікет біля ГУ МВС Москви, засудили до штрафу в розмірі 15 тис. рублів (близько $270) за порушення правил проведення пікетування.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Штраф призначив Тверський суд Москви. Дадіна визнали винним за частиною 5 статті 20.2 КоАП РФ.

Дадіна затримали 2 квітня під час одиночного пікету біля будівлі московського управління МВС на Петрівці, 38.

Адвокат Дадіна Микола Зборошенко повідомив "Интерфакс", що буде оскаржувати рішення суду. "Нам треба пройти всі стадії процесу для подачі заяви до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ)", - пояснив він.

На засіданні показали і долучили до матеріалів справи відеозапис пікету, в якому брав участь Дадін. На відео видно, що активіста затримали в момент, коли він стояв без плаката і знімав захід на телефон поруч з людиною, у якої був у руках банер.

Також під час процесу було допитано поліцейського Сергія Скоблікова, який брав участь у затриманні Дадіна і якого викликали до суду на минулому засіданні. За його словами, активіста затримали, оскільки люди, що перебували поруч з ним, відмовилися відійти від нього і таким чином порушили правила одиночного пікетування.

"Надійшла інформація від чергового, що відбувається пікетування. Ми прибули на місце і побачили групу з трьох-чотирьох молодих людей. Дадін був з плакатом. Я попросив осіб, які стояли з ним, розійтися, щоб не порушували правила одиночного пікетування. Замість цього з'явилися ще плакати", - пояснив Скобліков.

Таким чином, поліцейський підтвердив покази свого колеги Євгена Пронькіна, який також брав участь у затриманні Дадіна і заявив на минулому судовому засіданні, що в пікеті брала участь група осіб.

Зі свого боку, адвокат активіста заявив, що свідчення Скоблікова не відповідають тому, що видно на відеозапису. "Прошу припинити провадження щодо мого підзахисного через відсутність у справі складу правопорушення", - сказав Зборошенко.

Сам Дадін спростував покази поліцейського. "Коли поліцейський підійшов до нас на акції, він сам визнав, що в нас був одиночний пікет", - сказав у суді активіст.

Активіст Ільдар Дадін став першим засудженим у Росії за статтею 212.1 КК ("Про неодноразове порушення правил проведення мітингів"). Наприкінці 2015 року його засудили до трьох років позбавлення волі, але пізніше скоротили термін до 2,5 року. Покарання активіст відбував у виправній колонії в Карелії. Після скарг Дадіна на тортури з боку співробітників ФСВП його перевели у виправну колонію Алтайського краю.

Дадін звернувся в Конституційний суд, який ухвалив переглянути вирок. У лютому 2017 року Верховний суд скасував вирок.

На початку березня Дадіна затримали під час проведення одиночного пікету біля будівлі ФСВП у Москві. Він вимагав відставки керівника управління ФСВП по Карелії Олександра Тереха. 14 квітня повідомляли, що Алтайська виправна колонія, де Дадін відбував покарання, вибачилася перед ним. Також за Дадіним визнали право на реабілітацію.

Нагадаємо, минулого тижня Дадін зажадав від Росії $89 тис. компенсації за вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram