ГоловнаСвіт

Росія пригрозила Польщі заблокувати будівництво каналу через Віслянську косу

У Росії переконані, що рішення польського уряду політичне і загрожує екології регіону.

Росія пригрозила Польщі заблокувати будівництво каналу через Віслянську косу
Фото: kaliningrad.bezformata.ru

Росія погрожує Польші заблокувати будівництво водного каналу через Віслянську косу, яка повинна з'єднати Віслянську затоку з Ґданською бухтою, відтак зробить польське місто Ельблонг морським портом.

У Росії переконані, що рішення польського уряду політичне і воно також загрожує екології регіону, передає видання Dziennik Elblaski.

Як повідомляють, виконувач обов'язків губернатора Калінінградської області Антон Алханов заявив російським ЗМІ, що будівництво каналу може нашкодити екосистемі затоки, вдарити по рибальству, а отже - економіці регіону.

"Вода в нашій затоці дуже солодка, це самостійна екосистема. Ми серйозно ставимося до розвитку рибальства в прибережній зоні. Ця cфера дотується і останніми роками дуже добре розвивалася. Засолення води буде змінюватися, буде шкідливим фактором для рибальства і заподіє збитків", - заявив Алханов, акцентувавши увагу на політичному характері рішення Варшави будувати канал.

Він звинуватив Польщу в недотриманні міжнародних конвенцій, зокрема в рамках комісії з охорони морського середовища Балтики (HELCOM), яка працює з 1999 року.

За його словами, польська сторона жодним чином не погоджувала з російською стороною свої плани будівництва каналу. Отже, Росія створить групу експертів (екологів, іхтіологів, океанологів), які оцінять наслідки будівництва каналу для екосистеми Калініградської області. Цей аналіз буде підставою для звернення до уряду РФ з вимогою вплинути на поляків, щоб вони поважали міжнародні конвенції про екологію Балтійського моря.

Уряд Польщі вирішив розпочати у 2018 році будівництво водного каналу через Віслянську косу, яке повинно завершитися до 2022 року. Планами передбачено, що канал матиме 1,3 км довжини і 60 метрів ширини. Вартість інвестиції - 880 млн злотих (понад $220 млн), які повністю профінансує держава. За результатами будівництва каналу в порт польського міста Ельблонг зможуть заходити великі морські судна.

Нагадаємо, що раніше у квітні президент України Петро Порошенко анонсував прихід в Україну портового оператора Hutchison Ports.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram