ГоловнаСвіт

У Конгресі США звинуватили Росію в загибелі спостерігача ОБСЄ

Сенатор Вікер закликав керівництво РФ "покінчити з нескінченним насильством" на сході України.

У Конгресі США звинуватили Росію в загибелі спостерігача ОБСЄ
Архив
Фото: rbc.ua

Загибель громадянина США Джозефа Стоуна, який був спостерігачем СММ ОБСЄ на Донбасі і проводив моніторинг підконтрольної бойовикам території, безпосередньо пов'язана із зусиллями Росії підживлювати конфлікт в Україні та невиконанням нею Мінських домовленостей і зобов'язань перед ОБСЄ.

Про це, виступаючи в Конгресі США, заявив голова Гельсінської комісії сенатор Роджер Вікер, повідомляє Укрінформ.

"Якщо б Росія виконувала Мінські угоди і припинила підтримку, відправлення, фінансування та забезпечення сепаратистів в цьому регіоні, не було б ніякої необхідності для перебування там наглядової місії", - заявив сенатор, висловивши співчуття рідним загиблого громадянина США і тих спостерігачів ОБСЄ, хто постраждав від вибуху.

Він наголосив, що причетні до інциденту "повинні бути притягнуті до відповідальності". Тому Вікер зазначив, що "високо цінує зусилля австрійського міністра закордонних справ, який зараз є головою ОБСЄ, щодо залучення уваги до цієї трагедії". Сенатор також акцентував увагу на проведенні негайного розслідування цих подій, в яких російська сторона відіграє свою роль.

"Я знову закликаю російське керівництво покінчити з нескінченним насильством (на сході України - ред.) і виконувати свої зобов'язання перед ОБСЄ", - зазначив американський законодавець.

За його словами, трагічна загибель представника США підкреслює необхідність безперешкодного доступу для спостерігачів ОБСЄ на окупованих територіях і в прикордонних з Росією районах.

Нагадаємо, в неділю на території ОРДЛО підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. В результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини госпіталізовані до лікарні в Луганську.

Петро Порошенко закликав ретельно розслідувати інцидент та покарати винних. Президент підкреслив, що спостерігачі повинні мати безперешкодний доступ для проведення моніторингу в зоні АТО. МЗС України розцінило підрив автомобіля ОБСЄ як спробу Росії залякати спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram