ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Фонди, згадані в розслідуванні фонду Навального про Медведєва, опублікували звіти

Після виходу розслідування ФБК Мін'юст РФ вилучив зі свого сайту всі звіти НКО аж до 2015 року.

Фонди, згадані в розслідуванні фонду Навального про Медведєва, опублікували звіти
Медведев
Фото: EPA/UPG

Благодійні фонди, які фігурують у розслідуванні Фонду боротьби з корупцією про "таємну імперію" прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, опублікували звітність на сайті Мін'юсту РФ

На це звернув увагу засновник ФБК Олексій Навальний у своєму блозі

Сумарний бюджет чотирьох фондів - "Дар", "Градіслава", "Соцдержпроект" і Фонду підтримки зимових олімпійських видів спорту - за 2016 рік становить понад 3,68 мільярда рублів ($65,6 млн).

Відповідно до звітів, які опубліковані на сайті Мін'юсту, фонд "Дар" у 2016 році витратив (.pdf) більш ніж 1,37 млрд рублів. Фонд підтримки соціально значущих державних проектів ("Соцдержпроект") - 716 млн рублів (.pdf), фонд підтримки зимових олімпійських видів спорту - 691 млн рублів (.pdf), фонд "Градіслава" - 768 млн рублів (.pdf). Найбільший із цих фондів - "Дар" - став другим за обсягом коштів фондом у Росії після фонду "Подаруй життя", який відзвітував про 2,3 млрд річних витрат. В опублікованих звітностях фондів не вказано, на що вони витрачали гроші.

В опублікованому в березні розслідуванні ФБК "Таємна імперія Медведєва" стверджувалося, що ці фонди пов'язані з Медведєвим через підставних осіб і компанії. За даними ФБК, прем'єр-міністру належать кілька садиб, особняки, яхти і виноградники. На "Градіславу" оформлена "садиба Медведєва" в Плесі, на "Соцдержпроект" - дача на Рубльовці, яку фонду подарував мільярдер Алішер Усманов, а також виноградники "Скелястий берег" в Анапі та сільськогосподарські підприємства в Курській області. Фонд "Дар", за твердженням ФБК, розпоряджається квартирами в реконструйованому палаці графа Кушелева-Безбородько в Санкт-Петербурзі.

Після виходу розслідування ФБК Мін'юст РФ вилучив зі свого сайту всі звіти некомерційних організацій аж до 2015 року. На це звернув увагу заступник гендиректора російського підрозділу Transparency International Ілля Шуманов.

Після цього юрист антикорупційного центру партії "Яблуко" Олексій Чумаков звернувся до Мін'юсту РФ з вимогою опублікувати звітність фонду "Дар" з 2012-го по 2016 рік. Відомство у відповідь заявило, що не знайшло порушень у діяльності фонду.

Головною довіреною особою Медведєва ФБК називав однокурсника прем'єра, заступника голови "Газпромбанку" Іллю Єлісєєва. В інтерв'ю "Комерсанту" Єлісєєв спростував причетність Медведєва до фондів, назвавши їх благодійними організаціями. Після цього інтерв'ю ФБК звернув увагу, що Єлісєєв не спростовує зв'язку фондів один з одним.

Нагадаємо, сам Медведєв назвав розслідування фонду Навального "брехливим продуктом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram