ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Генпрокуратура РФ визнала "Відкриту Росію" Ходорковського небажаною організацією

Влада РФ вважає, що діяльність організації спрямована на інспірування протестних виступів і дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації.

Генпрокуратура РФ визнала "Відкриту Росію" Ходорковського небажаною організацією
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Генпрокуратура РФ визнала "небажаною організацією" "Відкриту Росію" Михайла Ходорковського. 

Про це повідомляється на сайті відомства, передає "Медуза".

Небажаними визнані, згідно з повідомленням, зареєстровані у Великобританії організації "Відкрита Росія" і громадський мережевий рух "Відкрита Росія", а також американський "Інститут сучасної Росії", який очолює син Михайла Ходорковського Павло.

"Їхня діяльність спрямована на інспірування протестних виступів і дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації, що становить загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації і безпеці держави", - заявили в російській Генпрокуратурі.

Інформація про рішення спрямована до Мін'юсту, щоб організацію внесли до переліку іноземних та міжнародних НУО, діяльність яких визнана небажаною в Росії.

Як зазначає "Нова газета", раніше "Відкрита Росія" заявила про плани провести 29 квітня в декількох містах Росії акцію "Набрид". Її учасники попросять президента Росії Володимира Путіна не балотуватися на виборах президента в 2018 році.

Нагадаємо, що в листопаді 2015 року в Росії фонд Сороса визнали "небажаною організацією". Генпрокуратура РФ порахувала, що діяльність фонду становить загрозу основам конституційного ладу Росії.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про "небажані" у Росії іноземні та міжнародні організації 23 травня 2015 року. У тексті документа йдеться, що "небажаною" може бути визнана діяльність іноземної або міжнародної неурядової організації, яка представляє загрозу "основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни або безпеці держави". Привласнювати статус небажаної організації може Генпрокуратура за погодженням з МЗС Росії. Першою організацією, внесеною в цей список, став Національний фонд підтримки демократії (The National Endowment for Democracy).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram