ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Іракська армія вибила ІДІЛ зі стародавнього міста Хатра

Раніше ЮНЕСКО включило місто в список пам'ятників, що опинилися під загрозою.

Іракська армія вибила ІДІЛ зі стародавнього міста Хатра
Иракские военные
Фото: EPA/UPG

Іракській армії вдалося звільнити від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) археологічний пам'ятник - стародавнє місто Хатра (Ель-Хадр), яке розташоване на півночі країни приблизно за 100 км від Мосула.

Археологічний пам'ятник звільнили від бойовиків "під час запеклих сутичок", повідомляє агентство AFP.

Місто було захоплене бойовиками ще в липні 2014 року. На початку березня 2015 року ІДІЛ зруйнувала руїни стародавнього міста за допомогою бульдозерів, у зв'язку з чим ЮНЕСКО включило місто в список пам'ятників, що опинилися під загрозою. Хатра, велике укріплене місто в складі Парфянської імперії і столиця першої арабської держави, вистояло при давньоримських вторгненнях 116-го і 198 років завдяки своїм високим товстим стінам із вежами.

Руїни Хатра, особливо храмів, де грецька і давньоримська архітектури поєднуються зі східними декоративними елементами, демонструють велич цивілізації, що існувала тут. Об'єкт було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1985 році.

Два інші іракські об'єкти в списку Всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою, - стародавнє місто Ашшур (в 2003 році) і археологічний пам'ятник Самарра (в 2007 році).

Нагадаємо, в січні бойовики ІДІЛ зруйнували частину амфітеатру в сирійській Пальмірі. Джихадисти також знищили один із найвідоміших монументів стародавньої Пальміри.

Бойовики ІДІЛ знову взяли Пальміру під свій контроль у грудні 2016 року. З березня 2016 року древнє місто перебувало під контролем сирійської армії. Пальміра вважається стратегічно важливим місцем для ІДІЛ через близькість до нафтових родовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram