ГоловнаСвіт

В Угорщині спалахнули протести проти закриття університету Сороса

Уряд Орбана вирішив посилити контроль за некомерційними організаціями.

В Угорщині спалахнули протести проти закриття університету Сороса
Фото: EPA/UPG

Тисячі людей вийшли в середу, 12 квітня, на вулиці Будапешта з протестом проти загрози закриття приватного Центрально-Європейського університету (ЦЄУ), заснованого 1991 року американським мільярдером Джорджем Соросом. Присутні також протестують проти ухвалення законопроекту про фінансування неурядових організацій.

За даними агентства AFP, на одній з площ у центрі угорської столиці зібралися не менш ніж 10 тисяч осіб. Натовп вишикувався так, щоб у середині вийшла форма серця. Під час протестної акції відбулися невеликі сутички демонстрантів з поліцією, пише агентство Accociated Press. До ночі частина протестувальників зібралася біля будівлі парламенту і вигукувала антиурядові гасла.

Єврокомісія 12 квітня висловила стурбованість ситуацією з дотриманням правових норм і цінностей ЄС в Угорщині. Комісія найближчим часом проведе ретельний аналіз законопроектів і прийме рішення про подальші кроки, йдеться в офіційній заяві.

11 квітня уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні вузи повинні мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. ЦЄУ, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вузу з акредитацією у США, але у нього єдине відділення в Будапешті. На думку організаторів акції, законопроект є спробою обмежити право громадян на отримання освіти.

Уряд Орбана також має намір запропонувати заходи контролю за НКО, які отримують іноземне фінансування. Зокрема, пропонують зобов'язати НКО, які отримують понад 24 тисячі євро на рік, перереєструватися в якості "громадських організацій, які отримують іноземне фінансування", і вказувати це у всіх своїх публікаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram