ГоловнаСвіт

США назвали перемогою Трампа позицію Китаю щодо сирійської резолюції

КНР утрималася під час голосування в Радбезі ООН, тоді як РФ проголосувала "проти".

США назвали перемогою Трампа позицію Китаю щодо сирійської резолюції
Шон Спайсер
Фото: EPA/UPG

Рішення Китаю утриматися від голосування за сирійську резолюцію в Раді Безпеки ООН - "величезна" дипломатична перемога Трампа, заявив прес-секретар Білого дому Шон Спайсер в ефірі телеканалу Fox.

Раніше КНР, як правило, голосувала проти резолюцій, які не підтримувала Москва, зазначає Бі-бі-сі.

12 квітня на розгляд Ради Безпеки ООН винесли проект резолюції стосовно хімічної атаки в сирійській провінції Ідліб, у результаті якої загинули близько 90 осіб.

Ухвалення проекту заблокувала Росія. Проти проголосувала також Болівія. Китай, Ефіопія і Казахстан утрималися від голосування. Ще десять членів Ради Безпеки підтримали документ.

Автори проекту резолюції - Великобританія, США і Франція - покладають провину за хімічну атаку на режим сирійського президента Башара Асада. Сирія заперечує застосування хімічної зброї.

Резолюція також містила вимогу надати міжнародним слідчим доступ до даних польотів і авіабази "Шайрат", з якої злітали літаки, що скинули бомби в провінції Ідліб.

Через кілька днів після хімічної атаки США завдали ракетного удару по базі "Шайрат". Трамп розповідав, що в момент удару він вечеряв з головою КНР Сі Цзіньпіном. За словами Трампа, коли стало відомо, що ракети запущені, він одразу ж повідомив про це китайського лідера.

Влада Росії назвала дії Америки порушенням міжнародного права й агресією проти суверенної держави. Москва також вимагає від західних країн доказів причетності Дамаска до хімічної атаки.

12 квітня Трамп заявив, що США "все зробили правильно". За день до цього він назвав президента Сирії Башара Асада твариною. Вашингтон вважає, що Москва допомагала сирійській владі приховувати наслідки хімічної атаки. "Мені хотілося б думати, що Росія не знала заздалегідь [про атаку]", - заявив Трамп 12 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram