ГоловнаСвіт

США вперше застосували в бою свою найпотужнішу неядерну бомбу (оновлено)

MOAB, відому як "мати всіх бомб", скинули в Афганістані.

США вперше застосували в бою свою найпотужнішу неядерну бомбу (оновлено)
Фото: YouTube

Американські військові скинули в Афганістані величезну бомбу, відому як "мати всіх бомб".

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела.

За інформацією чотирьох американських військових, які безпосередньо знають про місію, в четвер, о 19 годині за місцевим часом, була скинута вибухова бомба GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), також відома як "мати всіх бомб".

Відзначається, що MOAB - GPS-орієнтований боєприпас, який є найпотужнішою американською неядерною бомбою.

Бомба була скинута літаком MC-130, керованим Командуванням спеціальних операцій ВПС. За даними джерел, метою є тунелі "Ісламської держави".

Оновлено. Надпотужний неядерний боєприпас застосовано в Афганістані з метою скорочення оперативного простору для операцій бойовиків проти американських військових радників і афганських сил безпеки. Про це повідомили в четвер офіційні представники Білого дому і Державного департаменту США, повідомляє Укрінформ.

Представник Білого дому Шон Спайсер підкреслив, що "Сполучені Штати сприймають боротьбу з ІДІЛ дуже серйозно", і для того, щоб здобути перемогу над угрупованням, "необхідно позбавити їх оперативного простору, що ми і зробили".

За словами в.о. представника Держдепартаменту США Марка Тонера, рішення про застосування боєприпасу було досягнуто за результатами обговорень з афганським урядом.

Він підкреслив, що це частина поточних зусиль США в боротьбі з "Талібаном", а також з осередками ІДІЛ і "Аль-Каїди" на території Афганістану.

"І це буде тривати далі", - зазначив Тонер.Повідомляють також, що це перший випадок використання MOAB на полі бою. Цей боєприпас був розроблений під час іракської війни.

Нагадаємо, що рано-вранці 7 квітня війська США завдали ракетних ударів по авіабазі "Шайрат". Президент Дональд Трамп пояснив, що це було зроблено у відповідь на хімічну атаку в Ідлібі, в результаті якої загинули близько 70 мирних жителів, серед яких діти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram