ГоловнаСвіт

Киргизький алфавіт запропонували перекласти на латиницю за прикладом Казахстану

Киргизи перейшли на кириличний алфавіт разом з казахами в 1940 році.

Киргизький алфавіт запропонували перекласти на латиницю за прикладом Казахстану
Фото: russkg.ru

Депутат парламенту Киргизстану від опозиції Канібек Іманалієв запропонував перекласти киргизький алфавіт з кирилиці на латиницю за прикладом сусіднього Казахстану, передає РИА Новости.

"Туркменістан, Узбекистан, а тепер Казахстан переходять. Я розумію, що зараз у нас немає грошей для цього, але через деякий час, до 2030-2040 років, потрібно це зробити", - заявив Іманалієв на пленарному засіданні палати.

На думку парламентарія, вже зараз в Киргизстані потрібно почати готувати фахівців з латиниці. Використання цього алфавіту, впевнений він, - "вимога часу і розвитку технологій". Крім того, відмова від кирилиці, як вважає депутат, допоможе збереженню національної ідентичності киргизів.

Ідея переходу на латинський алфавіт неодноразово піднімалася в республіці з моменту здобуття незалежності в 1991 році. Однак перший глава держави Аскар Акаєв не підтримав цю ініціативу. У 2008 році, вже після зміни влади в Киргизії, проти відмови від кирилиці виступила міністр освіти і науки країни.

Киргизи використовували латиницю на початку XX століття, а з 1940 року повністю перейшли на кириличний алфавіт.

Нагадаємо, напередодні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив уряду до кінця року підготувати перехід національного алфавіту на латиницю. Процес планується завершити до 2025 року. До цього часу латинською повинні будуть виходити всі ділові документи, періодичні видання та книги.

На думку Назарбаєва, перехід Казахстану на кирилицю в 1940 році мав політичний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram