ГоловнаСвіт

Жодна країна-член НАТО не повторить долю України, - Столтенберг

"Світ потребує єдності союзників через порушення світового ладу діями Росії".

Жодна країна-член НАТО не повторить долю України, - Столтенберг
Йенс Столтенберг и Дональд Трамп
Фото: twitter.com/jensstoltenberg

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг під час свого візиту у Вашингтон обговорив із президентом США Дональдом Трампом стратегічні питання колективної обороноздатності та фінансування НАТО.

Про це повідомляє "Голос Америки".

"НАТО проводить потужне посилення колективної оборони з часів холодної війни, спричинене діями Росії після незаконної анексії Криму та підтримки конфлікту на сході України", - сказав Столтенберг, наголосивши на необхідності дотримання Росією режиму припинення вогню і виконання Мінських домовленостей.

Генсек НАТО заявив, що Альянс повинен забезпечити, щоб жоден із союзників НАТО "не зазнав того, що переживає Україна через Росію з 2014 року".

За його словами, світ потребує єдності союзників через порушення світового ладу діями Росії, зокрема йдеться про кризу в Сирії, яка розгортається безпосередньо біля кордонів Туреччини - одного з найбільших союзників НАТО.

"Коли світ стає небезпечнішим і непередбачуваним, важливо мати друзів і союзників. І саме в НАТО Америка кращих друзів і союзників у світі... Ми не хочемо нової холодної війни, нової гонки озброєнь... Насправді ми переконані, що передумовою політичного діалогу з Росією є наша могутність і єдність", - сказав Столтенберг на прес-конференції в Білому домі.

Він підтвердив єдність позиції НАТО щодо Дамаска і висловив рішучу підтримку операції США в Сирії.

Столтенберг також нагадав про важливість забезпечення рівномірного фінансування системи оборони Альянсу всіма країнами-членами.

Нагадаємо, раніше Столтенберг закликав шукати політичний вихід з кризи в Україні. Він укотре підкреслив, що РФ повинна "використовувати весь свій вплив на сепаратистів на сході України".

Напередодні державний секретар США Рекс Тіллерсон зажадав повного виконання Росією Мінських домовленостей. Він назвав поліпшення ситуації в Україні умовою розвитку двосторонніх відносин між США і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram