ГоловнаСвіт

США завдали ракетного удару по Сирії

Розбомблено авіабазу, з якої вилітали літаки з хімічною зброєю.

США завдали ракетного удару по Сирії
Фото: CypLIVE

Американські кораблі завдали удару крилатими ракетами по території Сирії.

Як повідомив представник Пентагону, близько 50 ракет "Томагавк" випущено по території авіабази "Шайрат" сирійських урядових сил у районі міста Хомс, пише Бі-бі-сі.

З цієї авіабази у вівторок вранці сирійська авіація завдала удару по місту Хан-Шейхун в провінції Ідліб, імовірно, із застосуванням хімічної зброї. Жертвами тієї атаки стали десятки мирних жителів.

Як уточнив інший американський чиновник, атаки кораблів із Середземного моря зазнали кілька сирійських військових об'єктів на території авіабази - злітно-посадкові смуги, літаки і вертольоти, а також заправні станції.

За його словами, ракетні удари не націлені на російські військові об'єкти в Сирії.

Як повідомив офіційний представник Пентагону капітан Джефф Девіс, на авіабазі дислокувалася група росіян, але США заздалегідь попередили їх про підготовку військового удару.

Сирійське державне телебачення підтвердило, що атаки зазнала авіабаза.

Незабаром після перших повідомлень про початок військової операції президент США Дональд Трамп виступив зі зверненням до нації.

"Сьогодні я закликаю всі цивілізовані країни знайти спосіб покінчити з різаниною і кровопролиттям у Сирії", - почав своє звернення американський президент.

"Запобігання поширенню і використанню хімічної зброї життєво важливе для національної безпеки Сполучених Штатів", - продовжив він.

"Не підлягає сумніву той факт, що Сирія використовувала заборонену хімічну зброю, порушивши свої зобов'язання в рамках Конвенції про хімічну зброю, і проігнорувала наполегливі вимоги Ради Безпеки ООН", - підсумував Трамп.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив про високий ступінь упевненості в тому, що під час атаки в Ідлібі використовували газ зарин. Голова американського зовнішньополітичного відомства також звинуватив Москву в провалі угоди про хімічну зброю в Сирії 2013 року. За його словами, РФ у цьому питанні була некомпетентна або була "співучасником". Американський удар по Сирії Тіллерсон назвав відповідним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram