ГоловнаСвіт

Трамп розглядає можливість військового сценарію в Сирії, - ЗМІ

Таке рішення може стати відповіддю на хімічну атаку в Ідлібі.

Трамп розглядає можливість військового сценарію в Сирії, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп розглядає можливість військового сценарію в відповідь на хімічну атаку на цьому тижні в Сирії, повідомляє Голос Америки.

Принаймні, про це він говорив з членами Конгресу, заявили CNN високопоставлені джерела. Вони також відзначили, що варіанти реагування президент обговорив з міністром оборони США Джимом Маттісом.

Відповідальність за атаку, в результаті якої загинули і отримали поранення сотні людей, Вашингтон покладає на сирійський уряд і, опосередковано, на Росію.

Офіційний Дамаск заявляє, що хімічну зброю сирійські урядові війська не застосовували. Влада РФ стверджує, у Сполучених Штатів немає доказів провини сирійського уряду.

Напередодні держсекретар США Рекс Тіллерсон озвучив пряме застереження Росії.

"У нас немає сумнівів, що сирійський режим під управлінням Башара аль-Асада відповідальний за цю жахливу атаку. Я думаю, прийшов час для росіян дійсно уважно подумати про свою подальшу підтримку режиму Асада", - заявив Тіллерсон.

Нагадаємо, у вівторок десятки людей загинули в результаті бомбардування сирійського міста Хан-Шейхун в провінції Ідліб. У багатьох постраждалих були ознаки важкого отруєння - люди вмирали від задухи, багато лежали на землі без руху. Загинули понад 100 мирних жителів, ще близько 500, в основному діти, постраждали.

У середу США, Британія і Франція внесли до Радбезу ООН проект резолюції із засудженням застосування хімзброї в сирійській провінції. Того ж дня постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі заявила, що Вашингтон готовий застосувати відповідні заходи, не чекаючи рішення Радбезу ООН.

Під час дебатів Хейлі різко розкритикувала Росію за нездатність приборкати свого союзника - сирійський уряд.

При цьому офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що пропонований варіант резолюції "категорично неприйнятний", а фотографії наслідків назвала "інсценованими".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram