ГоловнаСвіт

Європарламент пригрозив Білорусі санкціями за масові затримання в День волі

Євродепутати закликали скасувати декрет про дармоїдство і звільнити всіх заарештованих демонстрантів.

Європарламент пригрозив Білорусі санкціями за масові затримання в День волі
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент 6 квітня ухвалив резолюцію, в якій засудив "репресії до і під час демонстрації в День Волі 25 березня" в Білорусі і попередив, що в разі нездатності провести ретельне і неупереджене розслідування всіх заяв в зв'язку з недавніми демонстраціями, ЄС може ввести нові обмежувальні заходи.

Про це повідомляється на сайті ЄП.

Євродепутати також закликали скасувати декрет про дармоїдство і звільнити всіх заарештованих демонстрантів.

"Депутати Європарламенту висловлюють заклопотаність останніми подіями і "новою хвилею репресій" в Білорусі, яка включає рейди на організації громадянського суспільства і "превентивні" арешти опозиціонерів перед протестами. Вони бачать "явну необхідність більш широкого процесу демократизації в країні" і закликають владу Білорусі звільнити всіх затриманих під час акцій протесту, припинити переслідування незалежних ЗМІ та громадянського суспільства і дозволити громадським організаціям функціонувати в повному обсязі", - йдеться в повідомленні.

У Європарламенті нагадали, що ЄС в лютому 2016 року скасував більшість обмежувальних заходів щодо білоруських офіційних осіб "як жест доброї волі для заохочення Білорусі до "поліпшення прав людини, демократії та верховенства права".

Нагадаємо, багато білорусів протестували проти податку, введеного урядом Лукашенка щодо безробітних. Це спровокувало масові арешти демонстрантів і активістів 25 березня і серію поодиноких арештів протягом декількох тижнів перед цією датою.

Розгін демонстрантів на День Волі в Білорусі засудила ОБСЄ.

Американські сенатори закликали Лукашенка звільнити протестувальників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram