ГоловнаСвіт

У США комітет Конгресу схвалив "список Магнітського"

Тепер законопроект направляється на розгляд повного складу Палати представників

У США комітет Конгресу схвалив "список Магнітського"

У США комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу схвалив законопроект "Всесвітній акт про відповідальність за порушення прав людини пам'яті Магнітського", що передбачає санкції проти порушників цих прав у всьому світі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зразком для законопроекту став уже чинний закон, відомий як "список Магнітського", який ввів візові обмеження і заморожування активів щодо порушників прав людини в Росії.

Комітет відхилив поправку, яка передбачає зняття з нового документа ім'я Сергія Магнітського - російського юриста і викривача схеми масових крадіжок російськими чиновниками коштів з державного бюджету країни, якого через це довели до смерті 2009 року в московському слідчому ізоляторі. Росія заперечує свідоме доведення критика до смерті, зате Магнітського там засудили посмертно, звинувативши в розробці схеми уникнення податків для його роботодавця, західного інвестиційного фонду.

Тепер законопроект направляється на розгляд повного складу Палати представників. Для того, щоб він став законом, аналогічний текст також повинен прийняти Сенат Конгресу США і його остаточну версію повинен підписати президент США.

Ухвалення початкового "акту Магнітського" 2012 року, який стосувався тільки Росії, викликало лють у Москві - Кремль заявив, що цим законом США "зазіхають на суверенітет Росії".

У 2013 році Сергія Магнітського посмертно визнали винним у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів. У цій же справі Тверський суд Москви заочно засудив Браудера до дев'яти років ув'язнення. Росія оголосила Браудера в міжнародний розшук.

Нагадаємо, у другій половині грудня 2015 сенат Конгресу США ухвалив законопроект, який передбачає можливість поширення дії "Акту імені Сергія Магнітського" на інші країни, а не тільки на Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram