ГоловнаСвіт

Москва має намір використовувати СНД для легалізації окупації Криму

Кремль вдається до хитрощів, щоб заявити про визнання державами Співдружності Криму як території РФ.

Москва має намір використовувати СНД для легалізації окупації Криму
СНГ
Фото: www.belvpo.com

Росія планує використовувати наглядову місію СНД, яка працюватиме на виборах у Держдуму, для юридичної легалізації окупації Криму.

Про це пише в своєму тексті "Кримська пастка. Росія спробує легалізувати окупацію Криму за допомогою СНД" керівник відділу "Світ" LB.ua Ігор Соловей.

Як випливає з матеріалу, визнаючи результати голосування на території Криму країни СНД де-юре визнають незаконну окупацію півострова Росією.

"Надалі рішення міжнародних спостережних місій буде використовуватися російською пропагандою аналогічно "референдуму" 16 березня 2014 року: коли широко рекламується отриманий результат, а обставини, за яких він проходив (фактично під дулами автоматів іноземної армії), замовчуються", - наголошує автор.

При цьому наголошується, що в Кремлі усвідомлюють, що з західними спостерігачами домовитися про легалізацію окупації Криму аналогічним чином не вдасться. "Ймовірно, тому робота місії ОБСЄ в Криму поки під питанням", - зазначає Соловей.

Разом з тим, зазначає автор LB.ua, зараз країни СНД опинилися в складному становищі, оскільки "ніхто навіть із найвідданіших союзників Москви анексію півострова досі не визнав". Щоб заявити про визнання державами Співдружності Криму як території РФ, Москва вдається до деяких хитрощів. Так, деталі організації наглядової місії СНД на виборах до Держдуми, а також процесу затвердження кандидатури голови місії тримають у секреті. В першу чергу для того, щоб запобігти блокуванню цього питання з боку України.

Також автор вказує на те, що запрошення взяти участь у спостереженні за парламентськими виборами російською стороною були надіслані країнам СНД в обхід встановленої процедури: не через центральний офіс Виконкому СНД у Мінську (де є український представник), а через економічний офіс Виконкому, розташований у Москві.

Крім того, теж з Москви і в обхід Виконкому СНД у Мінську запрошення були надіслані безпосередньо МЗС країн Співдружності. Україна, з огляду на офіційний вихід у 2015 році з моніторингової місії на виборах СНД, таке запрошення не отримувала. При цьому зауважують, що Виконком у Мінську дізнався про відправлення запрошень країнам СНД і ймовірний початок роботи моніторингової місії з публікацій у ЗМІ.

На цей момент також невідомо, хто очолить місію СНД, і цього питання немає на порядку денному чергового засідання 30 серпня, що зроблено для того, щоб Україна не спробувала перешкоджати цьому процесу, наголошено в тексті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram