ГоловнаСвіт

Держдума наступного скликання не зміниться, демократична опозиція навряд чи пройде, - Нечаєв

Падіння свого рейтингу "Єдина Росія" компенсує "договірняками" з одномандатниками і псевдоопозицією.

Держдума наступного скликання не зміниться, демократична опозиція навряд чи пройде, - Нечаєв
Фото: obozrevatel.com

Держдума наступного скликання майже не зміниться, реальна опозиція в неї не потрапить.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів екс-міністр економіки РФ, лідер партії «Громадянська ініціатива» Андрій Нечаєв.

«На превеликий жаль, я не думаю, що вона кардинально зміниться», - сказав Нечаєв.

За його словами, напередодні виборів партія влади - «Єдина Росія» - змінила виборче законодавство так, щоб за допомогою псевдонезалежних кандидатів в одномандатних округах «із лишком компенсувати те, що вона втратить за рахунок голосування за списками».

Окрім того, із псевдоопозицією в нинішньому парламенті - «Справедливою Росією», ЛДПР і КПРФ - в одномандатних округах відбуваються «договірняки» і змови.

Реальна ж опозиція має ще менше шансів потрапити в Держдуму. «Друга характерна риса російських виборів - демократична опозиція вкотре не змогла домовитися. Тому опозиція йде, як уже часто бувало, кількома колонами. Причому - що цілком абсурдно - в одномандатних округах», - розповів Нечаєв.

За його словами, Григорій Явлінський відмовився від створення дійсно широкої демократичної коаліції на базі його партії «Яблуко» і обмежився фактично просто тим, що взяв кількох кандидатів у федеральний список партії і в одномандатні округи. «Думаю, що зі створеною ним конструкцією шанси його партії невеликі. Як і шанси опозиції в цілому. Можливо, в окремих округах владі все-таки доведеться пропустити опозиційних кандидатів, якщо їхня перевага буде очевидною. Але загалом, думаю, що ситуація буде така сама», - вважає Андрій Нечаєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram