ГоловнаСвіт

У Німеччині роз'яснили різницю між путчем у Туреччині та Майданом

МЗС у соцмережах відповіло на запитання користувача.

У Німеччині роз'яснили різницю між путчем у Туреччині та Майданом
Фото: DailySabah / Twitter

Міністерство закордонних справ Німеччини в понеділок, 1 серпня, роз'яснило на своїх сторінках у соцмережах Facebook і Twitter, у чому різниця між спробою путчу в Туреччині в липні 2016 року і зміною влади в Україні в лютому 2014 року в результаті масових протестів на майдані Незалежності, повідомляє DW.

Текст, що став відповіддю на запитання користувача на ім'я CDU Fan :), який цікавився критеріями офіційного підходу МЗС Німеччини до цих подій, має заголовок "Чому ситуацію в Туреччині не можна порівняти з українською".

"Після ескалації насильства на Майдані президент Янукович підписав меморандум, складений за посередництва Франції, Німеччини та Польщі, про мирне подоланні кризи. Після його підписання він утік із Києва в ніч з 21 на 22 лютого. Також столицю залишила більшість міністрів, унаслідок чого в країні не залишилося ні дієздатного уряду, ні дієздатного голови держави. Спікер парламенту Рибак пішов у відставку. У цій ситуації український парламент, будучи єдиним на той момент дієздатним, конституційно і демократично легітимним органом влади, 22 лютого проголосував за нові вибори президента, призначивши їх на 25 травня 2014 року", - сказано в публікації.

У Туреччині ж, наголосили автори тексту, путчисти планували встановити військову диктатуру, вивели на вулицю танки і здійснювали авіаудари по власному народу. "Як бачите, аналогія кульгає, і навіть дуже", - резюмували автори поста на сторінці німецького МЗС у Facebook.

Турецькі військові спробували влаштувати державний переворот ввечері 15 липня. Однак незабаром влада Туреччини взяла ситуацію під контроль. У результаті заколоту загинули 265 осіб.

На цей момент у Туреччині затримано понад 18 тис. осіб після спроби перевороту. Крім того, 60 тис. осіб, у тому числі судді, вчителі та журналісти, були звільнені. Влада Туреччини вважає організатором заколоту опозиціонера Фетхуллаха Ґюлена. Правозахисні організації повідомляли про тортури затриманих після перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram