ГоловнаСвіт

У МЗС Норвегії обрання Трампа президентом США назвали "небажаним"

Республіканському кандидатові в президенти США нагадали про важливість НАТО.

У МЗС Норвегії обрання Трампа президентом США назвали "небажаним"
Берге Бренде

Голова МЗС Норвегії Берге Бренде заявив, що обрання президентом США кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа було б небажаним.

Про це Бренде сказав в інтерв'ю онлайн-газеті NRK.

"Більшість заяв Трампа були зроблені спеціально, щоб посіяти смуту. Ти ніби не віриш в те, що чуєш", - сказав він, зазначивши, що в Норвегії немає традиції втручатися у виборчий процес іншої держави.

"Але зараз ситуація з деякими його заявами настільки незвичайна, що я вирішив висловитися, зокрема, і з приводу його слів про колективну солідарність НАТО, адже це основа всієї політики безпеки, починаючи з кінця Другої світової війни", - зазначив Бренде.

На завершення він зауважив, що мова не тільки про незгоду з політичними заявами республіканця. "Його заяви про жінок і про меншини нам не потрібні, як не потрібні вони і XXI століттю", - сказав міністр.

Трамп відомий своїми ексцентричними вчинками і скандальними висловлюваннями. 10 серпня він назвав нинішнього президента США Барака Обаму "засновником "Ісламської держави", а свою суперницю на виборах президента Гілларі Клінтон - співзасновником цього угруповання. Наступного дня Трамп запропонував "прихильникам другої поправки" (власникам зброї) спробувати "зупинити" Клінтон, що багатьма критиками було сприйнято як заклик до вбивства.

У квітні, виступаючи перед своїми прихильниками на мітингу в Расині, штат Вісконсин, мільярдер допустив розпад НАТО. За його словами, союзники по Альянсу "не платять свою справедливу частку", а сам військово-політичний блок застарів. Трамп також сказав, що якщо вони не почнуть платити, то вони повинні покинути організацію.

Як повідомляли напередодні, Трамп звинуватив у своєму низькому рейтингу "продажні ЗМІ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram