ГоловнаСвіт

Пентагон переведе 15 ув'язнених з Гуантанамо в ОАЕ

Частину звільнених утримували в американській в'язниці без висунення звинувачень більш ніж 14 років.

Пентагон переведе 15 ув'язнених з Гуантанамо в ОАЕ
Гуантанамо
Фото: ogoniok.com

Міністерство оборони США відправило в ОАЕ 15 ув'язнених, яких утримували в слідчому ізоляторі Гуантанамо.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

У близькосхідну державу транспортували 12 громадян Ємену і трьох афганців. Як зазначають, це один із найбільших актів звільнення затриманих у період президентства Барака Обами.

Звільнених утримували в Гуантанамо без висунення звинувачень, деяких із них - понад 14 років.

Це рішення було прийнято на тлі прагнення американської адміністрації позбутися від ув'язнених, яких утримують у в'язниці на острові Куба, оскільки Обама хоче її закрити. За даними Пентагону, в цей час у Гуантанамо залишається 61 затриманий.

Раніше, під час попередньої адміністрації Джорджа Буша-молодшого, з Гуантанамо було звільнено 532 в'язнів, їх відправили переважно в Афганістан і Саудівську Аравію.

Ліквідація в'язниці - одна з передвиборних обіцянок Обами. У грудні 2015 року Білий дім відмовився від представленого Пентагоном плану закриття в'язниці в Гуантанамо, вважаючи цей проект надто дорогим.

Спецв'язниця Гуантанамо розташована на орендованій з 1903 року США військово-морській базі на Кубі. Там утримуються особи, затримані після 11 вересня 2001 року за підозрою в причетності до міжнародного тероризму.

У зв'язку з антитерористичною операцією в Афганістані в 2001 році сюди почали відправляти полонених бойовиків "Аль-Каїди", "Талібану" та інших організацій, які уряд США вважає терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram