ГоловнаСвіт

У результаті масових сутичок в Індії загинули 65 людей

В індійському Кашмірі активно діють сепаратисти, які виступають за створення союзної Пакистану незалежної держави.

У результаті масових сутичок в Індії загинули 65 людей
Участники беспорядков в Индии (Архив)
Фото: EPA/UPG

У результаті масових сутичок, які тривають від початку липня в штаті Джамму і Кашмір на півночі Індії, загинули 65 осіб.

Про це повідомляє телеканал NDTV.

Зокрема у вівторок учасники протесту почали жбурляти у поліцейських каміння, після чого співробітники сил правопорядку відкрили вогонь, щоб розсіяти натовп. У результаті дій силовиків п'ятьох осіб убито, 15 отримали поранення.

Напередодні, 15 серпня, в результаті аналогічних сутичок загинув один маніфестант. Усього за час заворушень у штаті Джамму і Кашмір більш ніж 5 тис. осіб отримали поранення, 65 людей загинули.

15 серпня, виступаючи з нагоди Дня незалежності Індії, голова регіону Мехбуба Муфті (Mehbooba Mufti) закликала маніфестантів до мирних переговорів. Вона заявила, що тільки діалог, а не зброя може допомогти народу Кашміру.

Протести в Кашмірі почалися після того, як 8 липня 2016 року індійські силовики знищили Музаффара Вані, 21-річного активіста угруповання "Хізб-уль-Муджахіддін", визнаного в Індії терористичним. Відтоді в регіоні діє комендантська година, яку постійно порушують маніфестанти.

У штаті Джамму і Кашмір, більшість населення якого становлять мусульмани, активно діють сепаратисти, які виступають за створення союзної Пакистану незалежної держави. Повна або часткова приналежність Індії території історичного Кашміру заперечується не тільки Пакистаном, а й Китаєм. Крім того, на всю територію регіону претендує невизнана держава Азад Кашмір, яка де-факто входить до складу Пакистану. Розподіл Кашміру не закріплено офіційними угодами про кордони.

Нагадаємо, раніше в серпні повідомляли, що Індія планує розмістити на кордоні з Китаєм ракетний полк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram