ГоловнаСвіт

Уперше в історії перед Гаазьким трибуналом постав діючий президент

Президент Кенії не визнає своєї провини у злочинах проти людяності

Уперше в історії перед Гаазьким трибуналом постав діючий президент
Ухуру Кениата
Фото: EPA/UPG

Президент Кенії Ухуру Кеніата став першим діючим головою держави, який постав перед Міжнародним кримінальним судом (МКС).

МКС звинувачує президента Кенії в злочинах проти людяності, скоєних у 2007 році під час заворушень після виборів. Тоді загинула понад тисяча кенійців. Кеніата не визнає себе винуватим.

У середу, 8 жовтня, лідер східноафриканської країни взяв участь у так званій статусній конференції, присвяченій питанню початку судового процесу над ним.

Судовий процес над Кеніатою мав розпочатися 7 жовтня, однак 19 вересня Судова палата скасувала це рішення. Вона постановила провести статусну конференцію 7-8 жовтня, щоб обговорити співпрацю між прокуратурою МКС і урядом Кенії, а також інші питання, пов'язані зі справою.

Жодних рішень на конференції не ухвалять, проте судді діятимуть далі

з урахуванням її підсумків: призначатимуть дату початку суду, дадуть додатковий час прокуратурі для збору доказів або знімуть звинувачення. У статусній конференції взяли участь судді Судової палати, прокуратура, представники захисту та жертв насильства.

Під час засідань прокуратура визнала, що не має достатніх доказів причетності Кеніати до заворушень кінця 2007 року. "Тому суд не має інших варіантів, окрім припинення розслідування і зняття

звинувачень проти Ухуру Кеніати або дозволити прокуратурі продовжити збір доказів за умови, що кенійський уряд співпрацюватиме зі слідством, - наголосила прокурор МКС Фату Бенсуда. - Будь-яке інше рішення буде неефективним".

Початок судового процесу над Кеніатою відкладали вже кілька разів через раптову відмову свідків давати свідчення і небажання кенійської влади співпрацювати зі слідством. Йдеться, зокрема, про небажання уряду Кенії відповідати на запити про дзвінки, зроблені Кеніатою, податкові виплати і виписки з його банківського рахунку.

Зі свого боку адвокат відповідача Стевен Кай зазначив, що кенійська влада в міру можливостей співпрацює зі слідством, проте прокуратура "просто ігнорує прості відповіді, які дає уряд", а суд "не реагує на скарги, що подає захист", зокрема з приводу суперечливих показань свідків звинувачення. Він сказав, що "не бачить необхідності продовжувати розслідування, оскільки протягом шести останніх місяців ситуація не помінялася, докази прокуратури залишаються непереконливими, а Кеніата не причетний до безладів".

2007 року внаслідок сутичок між прихильниками тодішнього президента Мваї Кібаки і лідера опозиції Раїли Одінги загинула понад тисяча людей, ще близько 300 тис. кенійців мусили покинути свої домівки і стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram