ГоловнаСвіт

ЗМІ: Сноуден - фаворит серед кандидатів на Нобелівську премію миру

Норвегію можуть зобов'язати заарештувати екс-співробітника спецслужб США на церемонії вручення премії

ЗМІ: Сноуден - фаворит серед кандидатів на Нобелівську премію миру
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден, який отримав притулок у Росії, є фаворитом серед претендентів на отримання Нобелівської премії миру 2014 року.

Про це пише The Christian Science Monitor, посилаючись на думки експертів.

За словами Асле Свеєна, історика Нобелівської премії, кандидатуру Сноудена підтримали парламентарі від Соціалістичної лівої партії і провідні норвезькі газети, а також юристи й учені міжнародного рівня.

Як зазначає видання, присудження премії екс-співробітникові АНБ підкреслило б незалежність Нобелівського комітету.

Водночас наголошують, що такий вибір може негативно вплинути на норвезько-американські відносини. "Вручення її (премії - ред.) Сноуденові спрацювало б проти всіх політичних інстинктів, - заявив Крістіан Харпвікен, директор Інституту дослідження проблем миру в Осло. - Його, зрештою, вважає зрадником один з найближчих союзників Норвегії".

У рамках домовленостей зі США Норвегію можуть зобов'язати заарештувати Сноудена в грудні на церемонії вручення премії в Осло, вважає член парламенту від Консервативної партії Норвегії Мікаель Технер. "Ми отримали б ще один порожній стілець", - цитує видання політика, який має на увазі китайського дисидента Лю Сяобо, якого не було на церемонії власного нагородження.

Як зазначає The Christian Science Monitor, Нобелівський комітет має альтернативи Сноуденові, але деякі з них є такими самими суперечливими.

Нагадаємо, раніше 9 жовтня повідомили, що Нобелівську премію з літератури отримав француз Патрік Модіано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram